©  BELGAIMAGE

Nederlands tv-figuur en voetbalanalist Johan Derksen onder vuur nadat hij verkrachting bekent op tv en het “jeugdzonde” noemt

De Nederlander Johan Derksen (73) ligt onder vuur na opvallende uitspraken over seksueel grensoverschrijdend gedrag. De voetbalanalist bekende dinsdagavond in Vandaag inside dat hij in het verleden een kaars tussen de benen van een vrouw heeft gestoken die bewusteloos was door de drank, en vervolgens is vertrokken. “Technisch gezien kan een officier van justitie het als verkrachting uitleggen”, zei Derksen.

Bron: de telegraaf

De analist deed de uitspraken tijdens een gesprek naar aanleiding van een recente beschuldiging van seksueel grensoverschrijdend gedrag aan het adres van SBS6-collega Johnny de Mol. Die zou volgens De Telegraaf in het verleden iemand hebben gedrogeerd en misbruikt. De Mol ontkent, maar legde wel zijn werkzaamheden voor de zender neer. Derksen noemde daarop zijn eigen “jeugdzonde”. “Als ik eraan terugdenk, Wilfred, je schaamt je kapot”, zei Derksen tegen presentator Wilfred Genee.

Vervolgens onthulde Derksen ooit eens te zijn gaan stappen met twee vrouwen en “de keeper van Veendam” en dat de vrouwen zo dronken werden dat zij bewusteloos waren geraakt. Toen de mannen wilden vertrekken, zagen zij “een grote kaars” die zij “erin gestopt” zouden hebben. “Daar zou je nu een gevangenisstraf voor krijgen”, zei Derksen. In de studio werd door onder meer René van der Gijp hard gelachen om de bekentenis. Genee zegt nog: “Het is in jouw geval natuurlijk allang verjaard.”

Ophef

De uitspraken van Derksen leidden op sociale media direct tot ophef en ook woensdag wordt er in andere media over doorgepraat. In het radioprogramma Spraakmakers van KRO-NCRV zei WNL-hoofdredacteur Bert Huisjes dat Derksen met zijn verhaal aantoonde “geen enkele antenne” te hebben. “Ik denk dat hoeveel sympathie er in Nederland ook is voor de snor, ook als je je kapot schaamt ga je dit niet opdragen als een vergoelijkend verhaal over een ander grensoverschrijdend misdrijf van jaren geleden.” Hij noemde Derksen onder meer “een dinosaurus die nu nog rondwandelt”.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Ook heel wat andere mensen uiten kritiek op Derksen en zijn uitspraken. De Nederlandse schrijfster Susan Smit maakt zich er behoorlijk kwaad om. “Hoe kan een man zich zo veilig voelen om dit verhaal in het openbaar smakelijk op te dissen en daarbij opnieuw de vrouw (die zichzelf zal herkennen) te vernederen?”, tweette ze. “Een woordje dat me opviel, was ik stopte het ’erin’ en niet ’in haar’”, licht Smit toe aan de telefoon. “Een respectloze anekdotisering van zo’n misselijkmakend verhaal. Het laat echt zien dat zij op dat moment niet als mens werd gezien. Het hád een openbare biecht kunnen zijn, dat hij ermee zit. Maar juist de manier hoe hij erover praat, van ’toen kon dat nog gewoon’, laat zien dat hij niks heeft geleerd van deze tijd, waarin het vaak over seksueel grensoverschrijdend gedrag gaat.”

Mariëtte Hamer, Nederlands regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag, spreekt van “ontluisterende televisie.” Ze vindt het “denigrerend en kwetsend” voor mensen die ooit te maken hebben gehad met seksueel geweld, laat ze weten aan het ANP. “Ook in de jaren zestig en zeventig was dit gedrag niet normaal”, zegt ze.

Talpa “schrikt” van uitlatingen

Het Nederlandse tv-netwerk Talpa, eigenaar van SBS6 dat Vandaag inside uitzendt, zegt “enorm geschrokken” te zijn van de uitlatingen van Johan Derksen. “Dit is een ernstige zaak waar we zorgvuldig naar gaan kijken”, zegt een woordvoerder van het mediabedrijf. “We gaan op de kortst mogelijke termijn in gesprek met Johan.”

En Derksen zelf? Die laat het niet aan zijn hart komen. “Ik trek er geen woord van terug, ik bied ook mijn excuses niet aan”, zei hij eerder woensdag. Woensdagavond zal de discussie erover wel ter sprake komen in Vandaag Inside, zo laat hij weten aan De telegraaf. “Ik ga het vanavond vertellen in ons eigen programma. Ik neem aan dat ze er vanavond over beginnen en dan zal ik precies zeggen hoe ik erin sta.”

Voor strafrechtelijke stappen hoeft Derksen in ieder geval niet bang te zijn. Het voorval is vrijwel zeker verjaard, zegt de Nederlandse strafrechtadvocaat Max den Blanken. “Derksen zei 22 te zijn tijdens het incident, dat zou dan in 1971 zijn geweest. Pas in 2013 werd de verjaringstermijn voor zware zedendelicten afgeschaft. Eens verjaard, is altijd verjaard.”

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer