Inwoners van Rukkelingen-Loon halen slag thuis: deskundige moet oorzaken gebarsten huizen achterhalen

De Tongerse rechtbank heeft een deskundige aangesteld die alle mogelijke oorzaken van de scheuren in de huizen in Rukkelingen-Loon (Heers) moet onderzoeken. Hiermee halen de bewoners hun slag thuis, want zij waren al lang vragende partij.

Sinds 2019 hebben de inwoners van Rukkelingen-Loon te maken met barsten in hun huizen en grondverzakkingen. Volgens de inwoners wordt die schade veroorzaakt door de nabijgelegen waterwinning door De Watergroep in Bovelingen, in Heers. Volgens de bewoners heeft De Watergroep de afgelopen jaren niet genoeg rekening gehouden met de droogtes en teveel water opgepompt uit de krijtlaag. Daardoor verdween ook het water uit de bovenliggende grondlaag en dat zou gezorgd hebben voor verzakkingen en scheuren in de verschillende woningen. Doordat het grondwater tot negen meter is gezakt, staan beken droog en heeft ook het nabijgelegen Hornebos heel hard te lijden door het gebrek aan voldoende water in de ondergrond. 

De Watergroep ontkent echter dat de waterwinning de oorzaak is van de scheuren in de woningen in Rukkelingen-Loon. Volgens hen is de schade te wijten aan een samenloop van verschillende elementen zoals de voorbije droge jaren, de ligging van de woningen in de buurt van een druk kruispunt, de aanwezigheid van bomen in de buurt van verschillende woningen en/of de aanleg van een privézwembad.

Deskundige

De bewoners hebben volgens de rechter voldoende bewijzen die het aannemelijk maken dat de grondwaterwinning mogelijk een oorzaak of mede-oorzaak is van de daling van het grondwater en dus ook van de schade. “Dit is voor de rechtbank voldoende om een tegensprekelijke expertise te bevelen alvorens te oordelen”, zo staat in het tussenvonnis. 

De bewoners zijn blij: "Het is een eerste stap in de goede richting", zegt Erika Princen. "Iedereen is heel blij dat er nu vooruitgang is. We hopen alleen dat de deskundige niet alleen de huizen gaat onderzoeken maar ook heel de omgeving mee neemt, en dus ook naar de waterlopen gaat kijken. Zo kan alles onderzocht worden, want we willen toch wel weten wat echt de oorzaak is."

De opdracht die de deskundige krijgt is zeer uitgebreid. Er moet aandacht besteed worden aan de ondergrond van de woningen, de bodemopbouw en grondwaterstanden, het bouwjaar, de aanwezigheid van constructies op het terrein, de afbraak van naburige constructies, de aanwezigheid van diepgewortelde vegetatie, de staat van de rioleringen en de invloed van de recente klimatologische omstandigheden en de invloed daarvan op de bovenste bodemlaag en de waterwinning in de omgeving.

Hiervoor heeft de deskundige dus zes maanden de tijd. Op 11 oktober staat een evaluatie van het verslag op de agenda.

Meest gelezen