Economie Oekraïne moet vrezen voor onherstelbaar verlies: min 13 procent in 2027

De Oekraïense economie zal over vijf jaar nog steeds zowat een zevende kleiner zijn dan voor de oorlog. Dat voorspelt de denktank Oxford Economics in een eerste voorlopige schatting.

Waarom is dit belangrijk?

Nu de oorlog in Oekraïne langer lijkt aan te slepen dan initieel gedacht, proberen economen in te schatten wat de gevolgen kunnen zijn voor de komende jaren. Het plaatje oogt niet rooskleurig.

De economie van Oekraïne kromp volgens de autoriteiten met 35 tot 50 procent in maart. Na de bijna-stilstand in sommige sectoren tijdens de eerste weken van de Russische invasie, paste het bedrijfsleven zich waar mogelijk wel aan. Volgens de Nationale Bank van Oekraïne was begin april 23 procent van de bedrijven nog dicht, tegenover 30 procent een maand eerder.

Op basis van die eerste gegevens en de eerdere ervaringen van de oorlogen in Libanon, Koeweit en Irak, schat Oxford Economics (OE in de grafiek hieronder), dat de Oekraïense economie dit jaar met 34 procent zal krimpen, wat vrijwel even dramatisch is als de eerdere ramingen van de Wereldbank (WB in de grafiek), min 45 procent, en het Internationaal Monetair Fonds (IMF), min 35 procent.

Is comeback mogelijk?

Een inkrimping in een oorlogsjaar is moeilijk te vermijden. Maar wat daarna? Oxford Economics vreest dat een volledig herstel, zelfs na een jaar of vijf, niet meteen in de kaarten zit. De denktank probeerde, op basis van die eerste gegevens en de eerdere ervaringen van de oorlogen in Libanon, Koeweit en Irak, een prognose te maken van het mogelijke herstel in de komende jaren.

Conclusie: de Oekraïense economie zal in 2027 nog steeds 13,5 procent, of bijna een zevende, kleiner zijn dan voor de oorlog. Landen als Koeweit en Irak herstelden sneller van een oorlogsklap, maar die vergelijking gaat volgens de economen niet helemaal op. Voor olierijke landen is het makkelijker om via een herstel van de olieproductie de economie weer op de rails te krijgen dan voor een economie die moet rekenen op industrie, diensten en landbouw.

“Permanente schade”

“Een eventueel herstel zou echter slechts matig zijn, aangezien logistieke problemen en blokkades van havens de export verstoren, het grootste deel van de beroepsbevolking nog steeds ontheemd is en de investeringen zich slechts langzaam herstellen, gezien de grote onzekerheid en financiële verliezen”, schrijft Oxford Economics.

“Bovendien is het nu al zeer waarschijnlijk dat Oekraïne een deel van zijn productiecapaciteit permanent zal verliezen. Alleen al de vernietiging van Marioepol en zijn twee grote staal- en metaalfabrieken zal een permanent verlies betekenen van ongeveer een derde van de metaalproductie.”

Een appartementsgebouw nabij het metaalbedrijf Illich in Marioepol – Isopix

Verschillen per regio

Dat Kiev heeft standgehouden, is wel een grote opsteker voor de Oekraïense economie, want de hoofdstad is goed voor zowat 24 procent van het bbp. Op basis van de overheidsstatistieken is af te leiden dat eigenlijk maar 29,5 procent van het Oekraïense bruto binnenlands product rechtstreeks getroffen wordt door zware gevechten.

Als je ook de recent bevrijde regio’s daarvan aftrekt, zakt dat cijfer tot 20 procent. Het betekent dat zowat vier vijfde van de Oekraïense economie geen directe hinder ondervindt van de oorlog.

De prognoses houden voorlopig nog een rekening met permanent verlies van bezette gebieden aan Rusland. Mocht Rusland erin slagen om de regio’s Donetsk en Loehansk te annexeren, dan is het economisch verlies voor Oekraïne uiteraard nog een pak groter.

(fjc)

Meer