“De mensheid zit in een spiraal van zelfvernietiging”. VN-rapport waarschuwt dat we mogelijk alle economische vooruitgang van de afgelopen jaren zullen verliezen

De Verenigde Naties hebben een nieuw beangstigend rapport uitgebracht. Het UN Global Assessment Report on Disaster Risk Reduction, dat om de twee jaar wordt gepubliceerd, moet ons manieren voorleggen waarop de mensheid catastrofale risico’s kan beperken. Het meest recente rapport waarschuwt ons nu echter voor het feit dat we de sociale en economische vooruitgang die we de afgelopen jaren kenden, weer kunnen verliezen.

“Menselijke activiteiten dragen bij aan een toenemend aantal rampen over de hele wereld, waardoor miljoenen levens en elk sociaal en economisch gewin in gevaar komen”, zo waarschuwt het nieuwe rapport.

Specifiek focust het rapport zich op grote rampen, die worden verergerd door de collectieve “alles is goed”-houding van onze wereldwijde besluitvormers. Uit het rapport blijkt dat er het afgelopen decennia jaarlijks zo’n 300 tot 500 middelgrote tot grote rampen plaats hebben gevonden. Dit aantal zal alleen maar toenemen tot gemiddeld 560 rampen per jaar in 2030.

In een verklaring liet het VN-bureau dat zich bezighoudt met het bestuderen van rampen – het UNDRR – weten dat optimisme, onderschatting en een gevoel van onoverwinnelijkheid de schuld van het toenemende aantal rampen zijn. “De wereld moet meer doen om de mogelijke risico’s op rampen mee te nemen in de nationale besluitvorming”.

Drievoudige noodsituatie

Volgens plaatsvervangend secretaris-generaal van de VN, Amina Mohammed, wordt er in onze besluitvorming hier momenteel geen rekening mee gehouden, waardoor de mensheid in een “spiraal van zelfvernietiging zit”. Ze vult aan: “Door opzettelijk risico’s te negeren en het niet te integreren in de besluitvorming, financiert de wereld in feite haar eigen vernietiging. Kritieke sectoren, van de overheid tot financiële diensten, moeten dringend heroverwegen hoe ze risico’s op rampen waarnemen en aanpakken”.

Volgens haar is er momenteel een “drievoudige noodsituatie” op het gebied van voedsel, energie en financiën, die extra zwaar doorweegt op veel ontwikkelingslanden. Daarnaast is de situatie nog eens verergerd door de aanhoudende pandemie, de klimaatcrisis en de oorlog in Oekraïne.

Rampen treffen ook onevenredig veel ontwikkelingslanden, die gemiddeld 1 procent van hun bruto binnenlands product per jaar verliezen aan rampen, in vergelijking met 0,1 tot 0,3 procent in ontwikkelde landen.

Het rapport biedt ook voorbeelden aan waar landen van kunnen leren, zoals Costa Rica dat een CO2-belasting op brandstof heft. Ook kwam in 2018 98 procent van de elektriciteit in het land uit hernieuwbare bronnen, waardoor het risico op rampen drastisch zou zijn gedaald.

(evb)

Meer