COLUMN. Waarom inflatie leidt tot … inflatie

Econoom Pascal Paepen (Thomas More en KU Leuven) schrijft over wat hem opvalt in de economische en financiële wereld

Pascal Paepen

Telenet verhoogt vanaf 19 juni de prijzen voor zijn diensten. Als reden haalt de onderneming de hoge inflatie aan. Maar door de prijsstijging bij Telenet zal de inflatie nog wat oplopen. Waarna Telenet de prijzen opnieuw zal verhogen. Men zit gevangen in een opeenvolging van prijsstijgingen en men probeert daar iets aan te doen door zelf ook de prijs op te trekken. Maar dat maakt het allemaal nog wat erger.

Telenet verdedigt zich door te beweren dat het niet de hele inflatie doorrekent. Dat klopt. De inflatie bedraagt 8,31 procent in ons land. Telenet verhoogt zijn prijzen ‘slechts’ met 4,7 procent. Maar de kabelfirma uit Mechelen had in augustus – nog geen jaar geleden dus – zijn prijzen al verhoogd. Dat doet Telenet trouwens regelmatig, inflatie of geen inflatie. En we betalen dat braafjes, terwijl telecom in ons land al een pak duurder is dan in het buitenland.

De hoge inflatie was in eerste instantie een gevolg van de forse stijging van de prijzen voor gas en olie. Nu zien we ook al aanzienlijke prijsstijgingen in voedingswaren. De consument wordt ondertussen aangemaand om vooral niet te hamsteren. Maar je zou voor minder panikeren als je ziet dat de prijzen sterk stijgen, zowel in centen als percenten. Vorige week vrijdag was ik nog in Lidl. Daar halen we ons kattenvoer. Een blikje kostte er toen nog 0,35 euro. Ik kocht er de hele voorraad op: vier blikjes! Een dag later was ik in een groter filiaal van Lidl en wilde ik nog wat inslaan. De prijs was wel al gestegen tot 0,49 euro. Dat is op een dag 40 procent erbij! Het valt me op dat andere voedingsproducten, ook die voor mensen, in een keer 20 of 25 procent duurder worden. En dan mogen we nog blij zijn als we ze kunnen kopen. Maak je zelf je mayonaise? Probeer dan eerst het belangrijkste ingrediënt, de culinaire olie, te vinden. In Lidl en Aldi zitten ze zonder. Het zal nog wat erger worden. Zo heeft Indonesië de uitvoer van palmolie verboden. Het goedje wordt er massaal geproduceerd en zit in tal van geprepareerde voedingsproducten. Als er niet genoeg palmolie is, wordt de Nutella misschien nog gerantsoeneerd of moet de chocoproducent binnenkort op zoek naar een ander recept.

Komt het weer goed? Uiteraard. Stijgende prijzen zullen leiden tot meer productie. In Frankrijk, in de VS en elders wordt er nu meer gezaaid en bemest om over enkele maanden meer te oogsten. We zullen niet hongerlijden. Maar we begrijpen de gezinnen die zich afvragen hoe ze elke maand weer moeten rondkomen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer