Vooruit en CD&V willen schulden op facturen aanpakken

 ©  MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

Federale regeringspartijen Vooruit en CD&V willen werk maken van de schulden op de facturen, nu de exploderende energieprijzen veel gezinnen in moeilijkheden brengen. Voor Vooruit moeten alle schulden bij de energieleveranciers bevroren worden, CD&V pleit voor een plafonnering op de invorderingskosten voor gelijk welke factuur.

“Wie een energiefactuur van 500 euro niet kan betalen, kan snel in een spiraal terechtkomen waarbij die factuur ineens 2.000 euro aan schulden wordt”, zegt Vooruit-fractieleider Melissa Depraetere. “Wie kan dat nog betalen? We moeten mensen de tijd geven om hulp te zoeken om hun schuld af te betalen. Tot die tijd moeten bijkomende kosten bevroren worden.” Ze wijst op het snel toenemende aantal mensen met een afbetalingsplan. Volgens Engie, de marktleider, zijn die plannen met de helft toegenomen.

Telecom

Ook bij CD&V hebben ze een plan klaar. Zij beperken zich niet alleen tot de energiefacturen, maar kijken ook naar telecom en andere. “Uiteraard moeten alle rekeningen betaald worden, maar sommige leveranciers hanteren heel korte betaaltermijnen en heel hoge invorderingskosten”, zegt Kamerlid Leen Dierick (CD&V). Zij ziet meer heil in een plafonnering van de invorderingskosten. Zo zou op een hoofdsom van 400 euro maximaal 40 euro extra gevraagd worden. Voor hogere bedragen wil ze met een percentage werken.  (agy)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen