Hoeveel kost een woning in jouw gemeente en hoe zijn de prijzen er geëvolueerd? Zoek het op met deze tool

Fednot, de koepel van notarissen, lanceert vandaag een online tool waarmee je handig de gemiddelde verkoopprijzen van huizen en appartementen op gemeentelijk niveau kan checken. Handig dus om om gemeenten onderling te vergelijken. Op de interactieve kaart kan je ook per gemeente nagaan hoe de prijzen de afgelopen vijf jaren geëvolueerd zijn. “Dankzij deze tool heeft iedereen een uitstekend zicht op de huidige prijsevoluties op de huizenmarkt”, zegt Jan Sap van Fednot.

In de zogenoemde Vastgoedbarometer publiceerde Fednot tot nu toe, om de drie maanden, de gemiddelde woningprijzen. Maar dat was altijd op nationaal, regionaal en provinciaal niveau.

Sinds vandaag staat er een nieuwe versie van die Vastgoedbarometer online. Op de interactieve kaart kan je dieper inzoomen: van nationaal tot gemeentelijk niveau. Per gemeente kan je dan nagaan hoeveel de gemiddelde verkoopprijzen er zijn van huizen én appartementen. Ook kan je zien hoe de prijzen per gemeente de afgelopen vijf jaren zijn geëvolueerd.

Een voorbeeld, van Gent:

De gegevens van de kaart komen uit de verkoopovereenkomsten die getekend worden bij de notarissen. Naast de gemiddelde verkoopprijzen zie je ook een vertrouwensindicator. 

Die indicator geeft aan hoe accuraat de vermelde prijzen zijn door te kijken naar de representativiteit van de verkochte huizen en appartementen ten opzichte van de lokale woningmarkt. Stel: als er de laatste tijd weinig panden verkocht zijn, kan een heel goedkoop of duur pand al snel het gemiddelde scheeftrekken.

Jan Sap, CEO van de Fednot, zegt dat de tool regelmatig updates zal krijgen en verrijkt zal worden met extra data. Hij denkt hierbij aan de mediaanprijzen, om een nog genuanceerder beeld te krijgen.

Meest gelezen