Dankzij Erwin is verloren gelopen hondje herenigd met gevlucht Oekraïens gezin: “Dat beestje heeft inmiddels heel wat meegemaakt”

Erwin Thielemans en Ilja Pauwels konden het diertje met veel moeite herenigen met de baasjes. ©  if/MVL

Zellik/Brussel -

Een hondje dat met zijn baasjes mee uit oorlogsgebied in Oekraïne was gevlucht, ontsnapte onlangs aan de opvanglocatie in Brussel. Maar dankzij de vindingrijkheid van dierenambulancier Erwin uit Zellik, werd het diertje herenigd met zijn baasjes. “Ik moest de gegevens uiteindelijk uit een Oekraïense databank opvissen.”

Matthias Vanhamme

De ambulancedienst van Vetas vzw in Zellik rukt dagelijks uit om loslopende huisdieren te vangen en terug te herenigen met hun baasje. Maar ruim een week geleden ving ambulancier Erwin Thielemans een wel heel speciaal hondje op. “We vonden in Sint-Lambrechts-Woluwe een hond, een Yorkske, met een heel rare chip”, doet Erwin het verhaal.

“Toen we de chip wilden uitlezen, bleek dat het ronddolende hondje niet geregistreerd stond in België. Na wat zoekwerk in de Europese databanken kwam ik in de Oekraïense databank terecht. Daar vond ik drie telefoonnummers uit Oekraïne, een mailadres en de naam van het hondje. Die nummers waren niet meer in gebruik en mijn Oekraïens is niet wat het geweest is, dus uit de naam kon ik ook niet veel opmaken. Gelukkig bestaat er Google Translate en met wat knippen en plakken van die rare letters ben ik erin geslaagd die woorden en onze gegevens door te mailen naar dat emailadres.”

Gebroken Engels

Niet veel later ging bij Erwin de telefoon en de vrouw aan de lijn sprak in gebroken Engels dat het hondje van haar dochter was. “Het is nogal een verhaal. De hond is van een Oekraïense vrouw en haar dochter. Ze woonden op dertig kilometer van de grens met Rusland en sloegen weken geleden op de vlucht. Ondertussen ligt hun stad in puin. Via Duitsland zijn ze naar ons land gevlucht, waar ze nu al acht weken verblijven bij familie in Brussel. Het is daar dat hun hondje ontsnapte”, zegt Erwin.

Het hondje was al anderhalve dag gescheiden van het gezin toen Erwin het vond. “Het kleine Yorkske zal al veel meegemaakt hebben. Eerst de vlucht uit Oekraïne - vermoedelijk ook al niet in de beste omstandigheden - en dan dit. Gelukkig kon het beestje na het telefoongesprek snel herenigd worden met het Oekraïense gezin. Ze moesten met de metro naar Zellik komen, want een auto hebben ze hier niet. Uiteraard waren ze dolgelukkig. Via Google Translate kreeg ik hun verhaal wat te horen, al heb ik zeker niet alles begrepen.”

Chip aanpassen

Dankzij een portie geluk en het doorzettingsvermogen van Erwin liep dit verhaal goed af. “Het is goed dat er vertaalapps zijn, anders had ik die database nooit kunnen lezen”, zegt Erwin. Maar tegelijk waarschuwt hij ook dat het niet zeker is dat het altijd tot een goed einde komt.

“Eigenlijk zou de overheid bij hun aankomst moeten meedelen dat de Oekraïense vluchtelingen hun huisdieren moeten registreren in de nationale databank. Voor verblijven van meer dan drie maanden is dat eigenlijk verplicht. Maar dat weten de vluchtelingen niet en ze zullen ook andere dingen aan hun hoofd hebben. Maar huisdieren durven al eens ontsnappen als ze op een nieuwe locatie komen en als de contactgegevens dan niet actueel zijn, dan raken ze nooit meer terug bij hun baasje. Zonder e-mailadres was dat hier ook zo afgelopen”, besluit Erwin.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer