© gvA

Geen lage-emissiezone in zuidrand

Er komt voorlopig geen lage-emissiezone in de Antwerpse Zuidrand. Dat hebben de burgemeesters beslist op het kantonnaal overleg. De burgemeesters halen meerdere argumenten aan om het voorstel af te voeren.

Ludwig Van Gelder

“Het is een dure operatie en ook het groot aantal invalswegen maakt het moeilijk om dit te organiseren”, zegt Boechouts burgemeester Koen T’Sijen (Pro). “Er zijn ook sociale overwegingen. Niet alle mensen met een wagen die niet voldoet aan lage emissies hebben de financiële middelen om zich een nieuwe auto aan te schaffen. Bovendien lijkt het decreet niet toe te laten dat je dit gezamenlijk beslist.”

“De burgemeesters verwachten wel dat er vanuit de Vlaamse regering een globaal beleid gevoerd gaat worden. De lage emissie kan eventueel ook afgedwongen worden door de normering rond uitstoot te verstrengen en te laten controleren in de autokeuringscentra.”

Burgemeester Koen Volckaerts (Hove) zegt dat uit de cijfers van de VMM blijkt dat de vervuiling nog aanvaardbaar is. “Al zijn er wel piekbelastingen, maar dan vooral op de grote verkeersassen.” Als de LEZ er in een later stadium alsnog zou komen kan Vlaanderen volgens Volckaerts best een voorbeeld nemen aan de manier waarop Duitsland deze problematiek aanpakt.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Lage-emissiezone Antwerpen