Rijkevorsel roept op om "Poortje Pik" deftig te houden: "Breek geen brievenbussen af"

Rijkevorsel roept zijn inwoners op om Poortje Pik ludiek te houden. Eén nacht per jaar mag je in Rijkevorsel alles meenemen uit voortuinen dat niet vast staat. Alle verzamelde spullen staan de ochtend nadien te blinken op een rotonde. "Toch willen we iedereen oproepen om geen brievenbussen of standbeelden af te breken", zegt burgemeester Dorien Cuylaerts (N-VA).

In de nacht van 30 april op 1 mei vindt in Rijkevorsel opnieuw Poortje Pik plaats. Alles wat die nacht niet vaststaat in voortuinen of op vensterbanken is vogelvrij en mag meegenomen worden. De eigenaars kunnen de ochtend nadien hun spullen terugvinden op een rotonde in het dorp. De gemeente roept iedereen op om het volksgebruik niet te driest te vieren.

"Verbieden is moeilijk want de mensen in Rijkevorsel gaan toch op pad", zegt burgemeester Dorien Cuylaerts (N-VA) op Radio 2 in Antwerpen. "Hou het ludiek, neem enkel losstaande objecten mee. Zorg ervoor dat je niets afbreekt. Soms sneuvelen er toch stenen beelden of brievenbussen die effectief vaststaan maar losgetrokken worden. Dat is jammer." 

Extra controles en mobiele camera's

Rijkevorsel plant extra politiepatrouilles en op de rotonde komen ook mobiele camera's. Zo is er controle van wie er de spullen weer komt ophalen, zodat die niet in verkeerde handen terechtkomen. 

De traditie van Poortje Pik komt van vroeger, toen mensen van de akkers kwamen en soms te moe waren om hun werkmateriaal binnen te zetten. Daar namen sommige mensen aanstoot aan. Ze namen dan de spullen mee naar het dorpsplein.

Ontdek meer over Poortje Pik in deze reportage van Het Journaal een paar jaar geleden.

Videospeler inladen...

Meest gelezen