© TVL

Verplaatsbare camera’s maken in Tongeren jacht op sluikstorters: boetes tot 350 euro

Tongeren -

Ook in Tongeren blijven zwerfvuil en sluikstorten een groot probleem en zorgen ze voor veel ergernis. Daarom zet de stad de komende weken verplaatsbare camera’s in.

“Om toezicht te houden op plaatsen waar we vaak sluikstorten vinden, zetten we twee verplaatsbare camera’s in. Deze schrikken eventuele sluikstorters af en leveren beelden op van de overtreders. De gemeenschapswachten bekijken de beelden en bij identificatie van de daders wordt er een GAS-boete opgelegd en die kan oplopen tot 350 euro”, weet Patrick Jans, schepen van Milieu. “Uiteraard blijven we de burgers verder sensibiliseren met campagnes zoals ‘Operatie proper’, een beloningssysteem waarbij we scholen en jeugdverenigingen een duwtje in de rug geven, de Claimkaart waarmee we particuliere opruimacties ondersteunen en de grote zwerfvuilactie van ‘Straat.net’”, aldus nog Jans.

Minder vuilnisbakken

Ook de gemeenschapswachten zullen streng controleren op sluikstorten. Ze zoeken in het afval naar sporen die mogelijk de identiteit van de overtreder aan het licht brengen. De stad gaat daarnaast ook een beroep doen op de handhavers/vaststellers van OVAM. Die kunnen op afroep ingezet worden om incognito te patrouilleren in winkelstraten en op evenementen. “Een groot aantal vuilnisbakken op het openbaar domein als remedie tegen zwerfvuil? Dat klopt jammer genoeg niet helemaal. Vuilnisbakken worden vaak misbruikt om grote volumes huisvuil in te droppen.”

Uit een eigen proefproject in woonwijk De Locht bleek dat het weghalen van straatvuilnisbakken leidde tot minder sluikstort. Er is een analyse gemaakt en via een ‘vuilnisbakkenplan’ gaan we dit jaar stapsgewijs op het hele grondgebied 85 straatvuilnisbakken verwijderen, op een totaal van 457. We doen dit in fases en volgens een weloverwogen strategie. Er wordt vooraf een sticker op de vuilnisbak gekleefd en de omwonenden worden via een flyer op de hoogte gebracht. Uiteraard blijven er voldoende vuilnisbakken over in het stadscentrum, langs wandel- en fietspaden, bij speeltuinen en in schoolomgevingen – kortom, op alle plaatsen waar voldoende sociale controle is”, besluit Jeannine Vanvinckenroye, schepen van Openbare Werken. (diro)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer