Schade in Transnistrië na een mogelijke aanval vanuit Oekraïne (beeld van lokale zelfverklaarde overheid)

Moskou veroordeelt "terreurdaden" in Moldavische regio Transnistrië, NAVO wil meer steun voor Moldavië

Moskou heeft de verschillende explosies in de afvallige Moldavische regio Transnistrië van de voorbije dagen veroordeeld en spreekt over "terreurdaden". In de Westerse landen groeit de ongerustheid dat het gebied betrokken zou worden in de oorlog in Oekraïne. De NAVO-secretaris-generaal Stoltenberg wil meer politieke steun geven aan landen in het oosten van Europa, zoals Moldavië. 

De Russische diplomatieke woordvoerster Maria Zacharova heeft de incidenten in de afvallige Moldavische regio Transnistrië veroordeeld tijdens een persconferentie. "Rusland beschouwt deze gebeurtenissen als terroristische daden die erop gericht zijn de situatie te destabiliseren en veroordeelt met klem de pogingen om de regio te betrekken bij de gebeurtenissen in Oekraïne", aldus Zacharova. 

Rusland roept nu Tiraspol, de hoofdstad van Transnistrië, en de Moldavische hoofdstad Chisinau op om "constructief naar oplossingen te zoeken". Kiev beschuldigde Rusland dat het een excuus zoekt voor een militaire interventie. 

Transnistrië is een zelfverklaarde republiek die zich in 1992 afscheidde van Moldavië na een korte oorlog. Er zijn sindsdien 1.500 Russische soldaten actief in de regio. De laatste dagen is er een groeiende ongerustheid over een mogelijke uitbreiding van de oorlog in Oekraïne naar Transnistrië nadat een Russische generaal heeft verklaard dat de oorlog het doel heeft om een corridor te creëren naar de separatische regio. 

"Landen in het oosten van Europa steunen"

De NAVO wil samen met de EU onderzoeken "hoe we meer kunnen doen om nauwer samen te werken met onze partners in het oosten van Europa", aldus de NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg tijdens een persconferentie. "De brutale invasie van Oekraïne toont aan dat de NAVO steun moet bieden aan de Europese landen die geen lid zijn van de NAVO en de EU, zoals Moldavië en Georgië". Die steun heeft voornamelijk een politiek en praktisch karakter, maar Stoltenberg geeft geen verdere details. 

Moldavië heeft zich grondwettelijk tot neutraliteit verbonden, maar leunt sinds de jaren 1990 dicht aan bij de NAVO. Het land levert sinds 2014 troepen voor de Kosovo Force, een internationale vredesmacht geleid door de NAVO die de vrede en veiligheid bewaakt in Kosovo. De NAVO is echter niet betrokken bij het zoeken naar een regeling voor het conflict in Transnistrië. 

Meest gelezen