©  BART DEWAELE

Vakbonden VRT dienen actieaanzegging in na ontslagronde

De drie vakbonden bij de VRT hebben een actieaanzegging ingediend. Die moet alle geplande en niet-geplande acties van de VRT-medewerkers dekken. Deze acties kunnen aanleiding geven tot afwezigheden van werknemers die deelnemen aan de acties. Eventuele afwezigheden worden met deze actieaanzegging door de drie vakbonden gedekt en ondersteund. Dat hebben ACV-VRT, ACOD-VRT en VSOA-VRT donderdagavond aan Belga bekendgemaakt.

Bron: BELGA

De directie van de openbare omroep kondigde vorige week donderdag een transformatieplan aan, dat naast een kostenreductie een doorgedreven digitalisering van de omroep inhoudt. Daarbij vallen er 116 ontslagen, 50 natuurlijke vertrekkers worden niet vervangen, en de populaire soap “Thuis” wordt uitbesteed aan een privaat productiehuis. 

Volgens de bonden waren vrijwel alle VRT-medewerkers eerst met verstomming geslagen en daarna zeer boos over de door CEO Frederik Delaplace voorgestelde plannen. De bonden benadrukken donderdagavond dat ze ook niet eens zijn met de uitverkoop van “Thuis”. “Voor 70 VRT-collega’s zou dit een onzekere toekomst betekenen bij een privé-productiehuis. We maken ons ernstige zorgen over de gevolgen voor de loon- en arbeidsvoorwaarden en de werkzekerheid op de langere termijn”, benadrukken de bonden.

Deze plannen breken volgens de vakbonden de belofte van Vlaams minister van Media Benjamin Dalle. “Er zouden geen naakte ontslagen komen bij de VRT. Het nu voorgestelde transformatieplan gaat daar regelrecht tegenin”, benadrukken de bonden. 

Daarom heeft het gemeenschappelijk vakbondsfront donderdag een actieaanzegging ingediend bij de voorzitter van de raad van bestuur en bij de directie van de omroep. Die aanzegging dekt volgens de bonden alle geplande en niet-geplande acties van de VRT-medewerkers. Deze acties kunnen aanleiding geven tot afwezigheden van werknemers die deelnemen aan de acties. Eventuele afwezigheden worden met deze actieaanzegging door de drie vakbonden gedekt en ondersteund. Concrete acties zijn er momenteel nog niet gepland, benadrukken de bonden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer