Veel (internationale) persaandacht voor de havenfusie. ©  JHS

Havenfusie lokt journalisten uit hele wereld naar Antwerpen: elk land heeft eigen reden om geïnteresseerd te zijn

Antwerpen -

Dat Antwerpen – excuus, Port of Antwerp-Bruges – een wereldhaven is, bleek gisteren eens te meer. Meer dan vijftig journalisten van Brussel tot China kwamen naar het Havenhuis afgezakt voor de persconferentie over de fusie en ongeveer evenveel internationale collega’s volgden ze via de vertaalde livestream.

StV, JVBo

LEES OOK. Port of Antwerp-Bruges viert eenmaking: “Nummer één worden niet de ambitie? Natuurlijk wel”

Iets voor 12u, Havenhuis, Zaha Hadidplein in Antwerpen. Tientallen journalisten, cameramensen en fotografen stappen aan boord van de boot die hen een beeld van de omvangrijke havenactiviteiten moet geven. Naast VRT, RTBF en tal van andere binnenlandse reporters valt de grote buitenlandse delegatie op. Ze is van een uiteenlopend slag, van brede publieksmedia tot maritieme vakbladen. Met elk zijn eigen reden waarom de Antwerpse havenfusie belangrijk is.

Lukáš Dolanský van de Tsjechische openbare omroep. © Joris Herregods

“De crisis in Oekraïne en Rusland heeft een zware impact op de energievoorziening in mijn land”, vertelt Lukáš Dolanský van de Tsjechische openbare omroep. “Dit is een goed moment om te zien hoe een grote haven als Antwerpen-Brugge omgaat met die energiekwestie, dat is interessant voor mijn kijkers.” Die kijkers zijn met zo’n miljoen.

Impact door oorlog

De meeste internationale journalisten zijn in Brussel gestationeerd en volgen daar de Europese Unie op. Onder hen ook Christoph Schmutz van Neue Zürcher Zeitung, een van de grootste kranten van Zwitserland. “Ik ben minder geïnteresseerd in de fusie op zich, eerder in de impact van de oorlog in Oekraïne op de logistieke activiteiten hier”, zegt Christoph Schmutz.

Christoph Schmutz. © Joris Herregods

“De mensen in Zwitserland liggen ook niet wakker van de havens van Antwerpen en Zeebrugge”, zegt Schmutz. “Vraag in Zürich aan een willekeurige persoon wat de grootste haven van Europa is en de kans is reëel dat die Hamburg antwoordt.”

De Franse Hafida Benyacoub komt wél voor de fusie: “Ik ben heel geïnteresseerd in hoe ze omgaat met vervuiling en het klimaat.”

Belangrijk voor China

De Yongjian is een van de vele Chinese journalisten. Hij werkt voor China News Service, een persagentschap dat vooral zijn landgenoten buiten China bereikt. “Deze haven is zeker belangrijk voor de Chinese handel. Cosco (een Chinese rederij, red.) loopt bijvoorbeeld aan in Zeebrugge”, zegt hij. De Yongjian heeft het best naar zijn zin. “Ik hou van de stad. Veel mooie gebouwen ook, zoals dit Havenhuis.”

De Yongjian. © Joris Herregods

15u, persconferentie. Die timing is geen toeval: op dit uur bereikt Port of Antwerp-Bruges de meeste verschillende tijdzones. In New York is het 9u, in Shanghai 21u. Ook de namen van de vragenstellers die de tweetalige presentatie met Engelse ondertiteling online volgen, doen verspreiding over de halve aardbol vermoeden. Of hoe de havenfusie even letterlijk wereldnieuws is.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER