Waar drijft afval in Gent? Studenten en kanobedrijf ontwikkelen app om "drijfvuil" in kaart te brengen

Studenten van de Artveldehogeschool hebben, op vraag van Gents bootjesbedrijf DOKano, een online applicatie gemaakt om drijvend zwerfvuil in kaart te brengen. DOKano organiseert al een tijd opruimacties op het water en wil nu via de app te weten komen waar al het "drijfvuil" vandaan komt en waar het zich opstapelt.

Aan de Gentse dokken zit al een aantal jaar het bedrijf DOKano gevestigd. Je kan er kano's huren voor een boottochtje op de Gentse wateren. Af en toe organiseert het bedrijf zwerfvuilacties: dan kan je gratis met een kano het water op, op voorwaarde dat je onderweg drijvend vuil opruimt. Vorig jaar hebben alle vrijwilligers in totaal 10 ton afval verzameld. Maar waar komt al dat drijfvuil vandaan? En op welke plekken hoopt het samen? Dat wil DOKano in kaart brengen met een online app, die ze ontwikkelden met de hulp van de Arteveldehogeschool.

"Onze zwerfvuilacties zijn leuk, en ze helpen zeker, maar we blijven maar vissen", vertelt Maarten Demeester van DOKano. "Dus dachten we: misschien moeten we onze aanpak veranderen en gerichter te werk gaan. En misschien moeten we niet alleen het drijfvuil opvissen, maar het ook proberen voorkomen. Daarvoor moeten we natuurlijk wel eerst weten hoe groot het probleem precies is, waar de probleemzones zijn en welke baan het drijfvuil aflegt in Gent."

Er bestaan al verschillende apps om zwerfvuil te rapporteren, maar alleen op het droge. Onze app is specifiek voor drijfvuil
Maarten Demeester van DOKano

Demeester en zijn collega's van DOKano probeerden eerst zelf antwoorden te vinden. Ze trokken met de fiets door Gent en maakten een hoop foto's van al het drijvend zwerfvuil. Dat bleek niet efficiënt, dus schakelden ze de hulp in van de Arteveldehogeschool. "Er bestaan al heel veel apps waarmee je zwerfvuil kan rapporteren, maar nog niet voor zwerfvuil op het water. Dus vroegen we aan de studenten om voor ons een app te ontwikkelen", legt Demeester uit.

Hoe werkt de app?

Als je in de buurt van water bent en zwerfvuil ziet drijven, kan je dat melden via de website van Drijfvuil. Demeester: "Via de applicatie maak je dan een foto en jouw locatie wordt automatisch geregistreerd. En we vragen om aan te geven of je het zelf opgeruimd hebt, of dat je het laten liggen hebt." 

Daarna zijn er 2 mogelijkheden. "Als je het al hebt opgeruimd, dan is de kous af. Als je het nog niet hebt opgeruimd, dan blijft die melding openstaan en kunnen andere passanten het afval opvissen. Maar in beide gevallen slaan wij de informatie op, om alles in kaart te brengen. We hopen dat we binnen een jaar een goed zicht hebben op al het drijfvuil in Gent. De einddoelstelling is afval stoppen voordat het in de zee terechtkomt, want daar is het nog moeilijker om het op te vissen", besluit Demeester.

Archiefbeeld van een opruimactie van DOKano
Radio 2

De applicatie werd ontwikkeld door studenten van de bachelor Grafische en Digitale media en het graduaat Programmeren aan de Arteveldehogeschool.  Het gaat momenteel nog om een prototype, dat DOKano uittest voor hun werking. Als de testresultaten positief zijn, zal de hogeschool de applicatie openstellen voor andere spelers, om ook elders het drijfvuil aan te pakken.

Meest gelezen