Waarom dat laatste chipje toch nog op moet, ook al heb je al lang geen honger meer
Als je jezelf ook elke keer voorneemt om één klein kommetje chips te vullen, om dan toch met een lege zak te eindigen, ben je zeker niet alleen. Hoe komt het dat chips zo onweerstaanbaar zijn en dat die zak elke keer opnieuw leeg is voor je het goed en wel beseft?
Met een lege zak chips zijn we allemaal al weleens - meermaals - geëindigd, ondanks het feit dat we onszelf plechtig beloofden ervan af te blijven of om er maar ééntje te eten. Het openen van een zak chips eindigt meestal met een soort schuldgevoel: voor je het weet blijven er alleen nog kruimeltjes over. ‘Bodemdrang’ hoor je soms. Het wordt lacherig gezegd, maar vaak ook met een lichte ondertoon van schaamte, omdat niemand kan verklaren waarom dat laatste chipje er per se ook nog doormoest, terwijl er al lang geen sprake meer was van honger.
Onweerstaanbaar lekker
Dat je die zak chips zorgvuldig sluit, om binnen de minuut weer open te doen “voor een laatste handje”, en die actie vervolgens nog eens herhaalt, heeft te maken met drie verschillende boosdoeners: vet, zout en suiker. “Voeding zoals chips is lekker zout, vet en smeuïg of knapperig”, stelt obesitasonderzoeker Jutka Halberstadt (Vrije Universiteit).
Zout zorgt voor een leuke sensatie als een chipje in contact komt met je tong en brengt een ‘smaakexplosie’ teweeg. Het vet van de olie waarin chips gebakken worden, geeft een reactie in het brein dat ons een goed gevoel bezorgt. De suiker die - jawel óók - in chips zit, draagt bij tot het onweerstaanbare en verslavende effect. “Het mondgevoel dat die combinatie oproept is bijna onweerstaanbaar, wat verleidt tot dooreten en daarmee óvereten.”
Fabrikanten spenderen fortuinen aan het onderzoeken wat dé perfecte kraakfactor van een chipje is.
Ook de 'kraakfactor' van chips draagt bij aan het handjes blijven bijnemen. Fabrikanten spenderen fortuinen aan het onderzoeken wat dé perfecte kraakfactor van een chipje is. Wanneer chips minder kraken, en in plaats daarvan lijken weg te smelten op je tong, zoals bijvoorbeeld het geval is bij een zak Cheetos, krijgen je hersenen trager een signaal toegestuurd dat je eigenlijk verzadigd bent. Als iets snel smelt, denkt je brein dat het je weinig vult en dat je ervan kan blijven eten.
Flink je bord leegeten
“Natuurlijk gaat het over veel meer dan alleen maar hoe ‘lekker’ die chips zijn”, stelt hoogleraar Anne Roefs, die de psychologie van eetgedrag onderzoekt aan Maastricht University. “Veel van dat overeten heeft te maken met eetgewoonten. Sommige mensen hoorden vroeger als ze opgroeiden van hun ouders altijd dat ze hun bord moesten leegeten, zelfs als ze eigenlijk genoeg hadden. Daarnaast geldt in het algemeen: hoe groter de portie op je bord, hoe meer je eet. Het gevoel van verzadiging komt veel trager binnen dan het tempo waarop je eten naar binnenwerkt.”
Ook je omgeving maakt een verschil. “Zit je tussen kleine eters? Dan eet je automatisch minder omdat je jezelf plots heel bewust wordt over de extra happen die je neemt als je gezelschap al lang gestopt is met smikkelen.” En daar komt ook mindless eating bij kijken: eten terwijl je iets anders doet. “Eet je onbewust, dan voel je minder goed dat je eigenlijk al vol zit.” Wanneer je die zak chips opent en ondertussen een film of serie volgt of op je smartphone aan het scrollen bent, zal je soms veel minder bewust zijn over wat je allemaal al hebt gegeten. En voor je het weet zit je aan kommetje nummer drie of het laatste.
Hoe meer chips, hoe gelukkiger?
Dat ‘mindless eten’ kan in het geval van chips te verklaren zijn door gelijkaardige processen in de hersenen van waardoor het blijven eten van chips vergeleken wordt met een drugsverslaving. Wetenschappers experimenteerden hiermee en kwamen tot de conclusie dat wie chips eet de beloningscentra in het brein activeert, waardoor we geneigd zijn om er snel opnieuw van te eten. Niet iedereen is hier even gevoelig aan, wat kan verklaren waarom de ene die chipszak onberoerd kan laten, terwijl jij het liefst van al doorschranst.
Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat chips eten de beloningscentra in de hersenen activeert, waardoor we geneigd zijn nog méér te eten.
Als je jezelf hier in herkent, moet je je vooral geen zorgen maken volgens Roefs. “Het is heel menselijk om door te blijven eten”, vertelt ze. “Ben je gezond en eet je een keer door, dan is dat niet erg. Maar is je voornemen om minder te eten? Dan helpt een excuus als bodemdrang zeker niet. Vergelijk het met emo-eten. Hou jezelf niet voor de gek en beloon jezelf op een andere manier dan met eten. En zorg ervoor dat je niet te makkelijk in de verleiding komt. Zet het kommetje chips bijvoorbeeld verder weg.”
Of berg die zak chips gewoon terug op in de kast. En voel je de drang tot eten naar de bodem? Probeer dan toch nog eens de truc met een kleiner kommetje, ook daar komt de bodem ooit van in zicht.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMVoor jou getest
Welke paprikachips zijn de lekkerste? Uit 10 zakken zijn er 3 gebuisd: “Smaak is magertjes, dit is geen echte chips”
-
Mijnenergie
Is de stroom van jouw zonnepanelen deze lente en zomer weer wat meer waard?
Energieleveranciers betaalden nog nooit zo weinig voor de stroom van jouw zonnepanelen. In april moet de consument vrede nemen met gemiddeld 3 eurocent per kilowattuur. Bij een doorsnee verbruik betekent dat een habbekrats van 64,86 euro voor een volledige jaargang. Met de dagen met de meeste zonneschijnuren in aantocht mag het voor elke prosument wel iets meer zijn. Mijnenergie.be gaat na of die hoop gerechtvaardigd is. -
Dit zijn de verschillen tussen Spaanse en Belgische aardbeien (en het is niet alleen de prijs)
Het Belgische aardbeienseizoen staat in de startblokken. Alleen krijgt de Belgische teelt stevige concurrentie van de Spaanse aardbeien. De rode vruchten uit ons land kosten voorlopig tot wel drie keer meer dan de zuiderse exemplaren. Hoe komt dat juist? En zullen de prijzen van Belgische aardbeien zo hoog blijven? “Mogelijk zitten de eerste seizoenspromo’s er al aan te komen.” -
-
PREMIUM
Kan je jezelf écht mooier eten? Expert legt uit wat werkt voor een mooiere huid: “Dit verzacht acne”
-
HLN Shop
“Gebruik er verschillende door elkaar”: podoloog geeft raad bij het kiezen van jouw perfecte wandelschoenen
Bij velen onder ons kriebelt het al om deugddoende tochten te maken in het groen. Ben je nog geen volleerd wandelfanaat, maar wil je graag de draad oppikken? Trek dan een instapmodel wandelschoenen aan je voeten. HLN Shop gaat na met welk schoeisel je als beginnend wandelaar - figuurlijk dan - over rozen loopt. -
Slaapexpert tipt handig trucje om méér uit je koffie te halen: “Met een koffiedutje combineer je het beste van beide werelden”
Een kop koffie gebruiken om jezelf een energie- of mentale boost te geven, doen we allemaal weleens. Maar die koffie combineren met een dutje zou volgens wetenschappelijke studies nog méér effect kunnen hebben en je een uitgerust gevoel bezorgen. Wat is een 'koffiedutje’? Gaat dat met alle soorten koffie? En kan je wel slapen na het drinken van cafeïne? Slaapexpert Johan Verbraecken legt uit hoe het werkt. “Het beste van beide werelden.” -
PREMIUM
Je immuniteit kan je opkrikken met de juiste voeding: wat eet je best wel en niet? “Het MAC-dieet is ideaal”
-
Elke dag een banaan eten, hoe gezond is dat?
-
PREMIUM
'Oatzempic' is nieuwe hype online om af te vallen: hoe maak je het? En hoe werkt het?
Na Ozempic is ‘Oatzempic’ nu de nieuwste hype op TikTok om snel kilo’s te verliezen. Influencers promoten het als een simpel alternatief voor het geneesmiddel en bovendien zonder doktersvoorschrift. Maar is dit écht een wondermiddel of het zoveelste crashdieet? Wat zit er juist in? En kunnen de kilo’s er hiermee afblijven? Diëtisten Sanne Mouha en Michaël Sels nemen de nieuwe trend onder de loep: “Het is slim gezien.” -
PREMIUM
“Hier komt een maaltijd zelden meermaals op tafel”: hoe kookt Kathleen voor 5 personen zonder uren in de keuken te staan?
Lekker, gezond én snel koken: voor de meeste gezinnen is het elke dag weer een uitdaging. “Maar dat hoeft het niet te zijn”, vindt Kathleen Brenders. Als mama van drie zonen leerde ze al doende hoe je ondanks een druk weekschema toch voor ieder wat wils op tafel kan zetten, zonder uren in de keuken te staan. Wat zijn haar bespaartips? En hoe houdt ze rekening met alle eetvoorkeuren binnen het gezin? “We bestellen één keer per week boodschappen.” -
Kan je de houdbaarheid van vlees verlengen door het al te bakken en in de koelkast te bewaren?