Radio 2

Deinze bouwt "Jacques Roggefietsbrug": 45 meter lang, 84 ton zwaar

In Deinze is een grote fietsbrug van 45 meter lang en 84 ton op haar plaats gezet. De brug ligt op de fietsweg tussen Kortrijk en Gent. Ze is genoemd naar ereburger Jacques Rogge, voormalig voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité . De brug is gemaakt in de Gentse haven bij staalconstructeur Aelterman. "Het was een huzarenstukje om ze van de Gentse haven naar Deinze te brengen", zegt burgemeester Jan Vermeulen.

Jacques Rogge was jarenlang voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité. Hij is vorig jaar overleden. Deinze wil hem eren met een fietsbrug. Pieter Hendrickx van de provincie legt uit dat de Jacques Roggebrug de grootste is van drie nieuwe bruggen die gebouwd worden op de fietsverbinding tussen Kortrijk en Gent. "Een stalen brug die een iconische architecturale parel wordt voor Deinze." De brug zou over de weg vervoerd worden, maar met 84 ton kon dat niet, dus werd de binnenvaart ingeschakeld." Burgemeester Jan Vermeulen (CD&V) zag dat de brug over het water tot de Brielmeersen werd gebracht. Vandaag is ze gemonteerd.

Lees verder onder de foto.

Radio 2

Prijs

Gedeputeerde Riet Gillis (Groen) van de provincie legt uit dat de brug op een gevaarlijk punt in Deinze komt. "Het is een enorme verbetering voor de veiligheid, maar ook voor het comfort van de fietsers." De brug kost 3,5 miljoen euro. Ze is betaald met Europees, Vlaams en provinciaal geld. 

Schepen van Mobiliteit Bart Van Thuyne (CD&V) is trots: "Het was een van de eerste dingen die ik voorstelde toen ik schepen werd. We hadden op de Volhardingslaan een missing link van de fietssnelweg. Na 12 jaar kunnen we de brug installeren."

Radio 2

Meest gelezen