©  © VRT - Jokko

Metejoor en Angèle triomferen op MIA’s, Camille Dhont met lege handen naar huis: dit zijn de winnaars van de Vlaamse muziekprijzen

Op de uitreiking van de MIA’s, Vlaanderens belangrijkste muziekprijzen, hebben Angèle en Metejoor de show gestolen. Ze gingen elk met drie beeldjes naar huis. Op de speciale dubbeleditie werden zowel de awards van 2020 als die van 2021 uitgereikt, en ook voor Regi was het een topavond: hij won twee MIA’s, zijn eerste twee als solo-artiest.

gjs

LEES OOK. Clash der wereldsterren op de MIA’s, maar ook Camille ligt op de loer: wij blikken vooruit op Vlaanderens grootste muziekprijzen

Voor een spetterende opener van de show tekende de pas twintigjarige Camille Dhont. Met een heleboel danseressen bracht ze haar megahit Vuurwerk, en ze stak daarmee meteen het vuur aan de lont.

Maar de prijzen, daar ging het toch om. Ella Leyers mocht de MIA voor Groep uitreiken aan Bazart. De vierde keer al dat die groep die award wint, en het aantal MIA’s van Bazart komt daarmee op 9. “Dank u wel”, zei frontman Mathieu Terryn. “In een land waar zoveel goede muziek gemaakt wordt als in België doet dit extra plezier.” Waarop gitarist Simon Nuytten toevoegde: “F*ck Poetin.” Even later brachten zij hun hit Anders.

Bazart-zanger Mathieu Terryn ©  © VRT - Jokko

LEES OOK. Bazart-gitarist toont kale kop: “Iedereen heeft me nu zo gezien, ik kan niet meer terug”

Enigszins verrassend was het Bart Peeters die met De kat zat op de krant de MIA voor Album won. Daar was Sylvie Kreusch, met haar Montbray, de favoriet. De zevende MIA voor Bart Peeters, en de eerste keer dat hij die voor Album won. “Ik wil ten eerste onze kat bedanken”, zei hij. “Ik had deze MIA niet zien aankomen, maar raar genoeg onze kat wel. Want vanmorgen zei die opeens Miauw. (lacht)” Even later pakte hij de zaal in met zijn hit Winterdip.

Bart Peeters ©  © VRT - Jokko

De MIA voor Dance ging dan weer naar Regi. Eindelijk: hij won er vroeger al drie met Milk Inc. en nu voor het eerst solo. Hij haalde het van Charlotte De Witte, Lost Frequencies en Compact Disk Dummies. “Amai”, zei hij geëmotioneerd. “Diepe buiging, deze had ik niet verwacht. Dit is mijn allereerste solo-MIA, enorm bedankt.” Daarna won de dj/producer ook Hit van het jaar 2020 met Kom wat dichterbij.

Angèle wint er drie

Het eerste van haar zes nominaties werd verzilverd door Angèle, die de MIA voor Pop mee naar huis mag nemen. Haar negende MIA. “Ik ben heel trots, en bedankt ook aan alle andere artiesten.” Ze tekende meteen voor een stunt: ze deelde tickets uit voor haar show in het Sportpaleis aan iedereen in de zaal die op 3 december, de verjaardag van Angèle, jarig is.

Even later was het een tweede keer raak voor Angèle: na Pop wint ze ook de MIA voor Solo vrouw. De tiende MIA uit haar carrière. “Tien MIA’s, dat zijn er veel. Ik ben heel gestresseerd. Ik hou van de artiesten die met mij in deze categorie stonden, want ik hou van elk van hen.” En net nadat ze haar hit Bruxelles je t’aime zong, won Angèle haar derde beeldje. Ze won Hit van het jaar 2021 voor Fever, haar duet met wereldster Dua Lipa.

 ©  © VRT - Jokko

Mooi was ook de uitreiking van de MIA voor Auteur/componist voor Stefaan Fernande, de overleden songschrijver van tal van artiesten. “Hij had die al veel eerder moeten krijgen”, zeiden Koen en Kris Wauters. “We kunnen alleen maar dankbaar zijn dat we deze mens gekend hebben.” In de zaal zat de moeder van Fernande, die geëmotioneerd de staande ovatie voor haar zoon in ontvangst nam.

Zeven keer was Zwangere Guy vorige keer genomineerd, maar hij won er geen enkele. Ook nu greep hij mis. De MIA voor Hiphop/R&B ging naar Tourist LeMC. “Dikke merci”, zei hij. “Leve Oekraïne, eentje op Arno en Henny en natuurlijk is Molenbeek ook België.”

 ©  BELGA

Driemaal Metejoor

Brihang, Bart Peeters en Zwangere Guy beten in het stof voor de MIA voor Nederlandstalig. Die ging naar Metejoor. Hij bedankte in zijn dankwoord zijn zus. “Zonder haar stond ik hier niet.” Ook zijn familie en vrienden bedankte hij, net als zijn vriendin Britt. “Zij houdt ons hectisch leven op de rails.”

Tot verrassing van velen was het niet aanstormend talent Camille Dhont, die veel lof oogstte met haar deelname aan The masked singer en Liefde voor muziek, die de MIA voor Doorbraak won. Het publiek koos daar voor Metejoor, zijn tweede beeldje van de avond. En daarmee was het nog niet gedaan. Even later mocht hij nog een derde keer het podium op om de MIA voor Solo man in ontvangst te nemen. “Ongelooflijk, ik ga goed slapen. Dank u wel.”

LEES OOK. Metejoor voelt de keerzijde van het succes: “Toen ik in Vosselaar op stap wilde, keerde ik huilend weer naar huis”

 ©  © VRT - Jokko

Vlaams populair, die MIA ging naar Willy Sommers. Zijn tweede in zijn carrière al. Hij was niet aanwezig, maar sprak wel via een liveverbinding en speelde vanuit Roeselare Laat de zon in je hart.

De MIA voor Alternative ging naar Balthazar, een groep die weet wat het is om dat beeldje te winnen. De negende MIA uit hun carrière is het al. De tweede van de avond ook: ze wonnen ook al de sectoraward voor Live.

Aan het einde kregen Jan Leyers en Paul Michiels van Soulsister hun Lifetime Achievement Award. “Ongelooflijk bedankt aan iedereen in de zaal en iedereen die is komen kijken en nog altijd blijft komen”, zei Jan Leyers. Volgens Paul Michiels komt de award twintig jaar te vroeg. “Wij gaan door, hoor”, waarna The way to your heart de zaal nog een laatste keer in vuur en vlam zette.

Zij wonnen de sectorprijzen

 

Sector Lifetime Achievement Award: Jean Kluger

Auteur/componist: Stefaan Fernande (postuum)

Muzikant: Mauro Pawlowski

Live act: Balthazar

Producer: Jasper Maekelberg

Videoclip: Charlotte Adigéry & Bolis Pupul

Artwork: Sylvie Kreusch

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER