Rousseau (Vooruit) en Van Grieken (Vlaams Belang) vallen elkaar aan: "Wolf in schaapsvacht" en "Verwaande elite" 

Vooruit-voorzitter Conner Rousseau heeft tijdens zijn 1 mei-toespraak in Sint-Niklaas stevig uitgehaald naar Vlaams Belang. Volgens Rousseau is Vlaams Belang een "wolf in schaapsvacht", een partij die wel doet alsof ze opkomt voor de werkende mensen, maar "eigenlijk opkomt voor de belangen van de elite". Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken kaatste de bal even later terug in zijn toespraak. Hij noemde Rousseau een "typevoorbeeld van de verwaande elite die vol is van zichzelf".

De toespraak van Conner Rousseau in zijn thuisstad bevatte niet alleen een reeks socialistische "evergreens" zoals de strijd voor solidariteit of de verdediging van de index, maar ook een opvallende frontale aanval aan het adres van Vlaams Belang. Die aanval is geen toeval. Vlaams Belang organiseert al jaren eigen 1 mei-vieringen en vanmiddag speecht Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken uitgerekend in Sint-Niklaas.

Volgens Vooruit-voorzitter Rousseau probeert het Vlaams Belang daarmee 1 mei van de socialisten "te kapen". "Dat gaan we niet laten gebeuren. 1 mei blijft van ons", aldus Rousseau.

BEKIJK - Conner Rousseau (Vooruit) richt zijn pijlen op Vlaams Belang

Videospeler inladen...

De Vooruit-voorzitter neemt het Vlaams Belang in het vizier. Hij bestempelt de partij als een "wolf in schaapsvacht". Rousseau richt zich rechtstreeks tot Van Grieken: "U zegt dat u voor de werkende klasse opkomt, maar alles wat u doet is tegen de werkende klasse. U zegt het één en doet het ander", meent Rousseau. Volgens Rousseau stemde het Vlaams Belang bijvoorbeeld tegen hogere minimumlonen, tegen een eerlijke belasting voor multinationals en wil de partij vier miljard euro besparen op de de gezondheidszorg.

Volgens Rousseau toont het Hongarije van "Poetinvriendje Orban" wat de gevaren zijn van een extreemrechts beleid. "Er is geen enkel land in heel de wereld, geen enkel land in de geschiedenis waar de welvaart en de vrijheid van de gewone mensen erop vooruit is gegaan als extremen aan de macht zijn. Geen enkel land. Nog nooit", aldus Rousseau.

Nicolas Maeterlinck

De Vooruit-voorzitter voelt zich gesterkt door de stijging in de peilingen en blikt vooruit naar de verkiezingen van 2024: "Samen groeien wij elke dag tot een enorme progressieve beweging die de extremen in '24 zal verslaan".

Vlaams Belang als "vakbond van de GV, de Gewone Vlaming"

Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken diende Rousseau even later van antwoord in zijn eigen toespraak, die dus ook in Sint-Niklaas plaatsvond. Hij noemde de voorzitter van Vooruit een "typevoorbeeld van de verwaande elite die vol is van zichzelf". Rousseau is volgens hem vooral bezig met BV's, in tegenstelling tot het Vlaams Belang dat volgens Van Grieken focust op "GV's" of Gewone Vlamingen. "Het Vlaams Belang is dé vakbond van de werkende Vlaming", klonk het.

Rousseau, en bij uitbreiding ook de Vivaldi-regering, heeft volgens de Vlaams Belang-voorzitter "geen benul van wat er leeft onder mensen". Van Grieken benadrukte dat de bescherming van de koopkracht voor zijn partij een absolute prioriteit is. Vooral de overheid moet zich daar volgens hem voor inspannen, en niet de gewone Vlaming. "Niet onze mensen, maar de overheid leeft boven zijn stand", meent Van Grieken.

Niet onze mensen, maar de overheid leeft boven zijn stand

Tom Van Grieken, partijvoorzitter Vlaams Belang

 In zijn speech lanceerde hij ook enkele concrete voorstellen. Zo pleit Vlaams Belang nu voor een onmiddellijke verlaging van de belasting op arbeid door het optrekken van de belastingvrije som tot het leefloon. Daarbovenop willen ze ook dat het tarief van de tweede belastingschijf verlaagd wordt van 40 naar 30 procent. Volgens Van Grieken levert die ingreep de werkende Vlaming 150 euro netto per maand meer op. Daarnaast pleitte de voorzitter ook nog voor een permanente verlaging van de btw op energie naar 6 procent.

Videospeler inladen...

PVDA: "Vlaams Belang moet bang zijn van linkse oppositie"

Het valt op dat de linkse partijen op deze 1 mei uithalen naar het uiterst rechtse Vlaams Belang. Zijn ze dan bang om definitief kiezers te verliezen aan Vlaams Belang? "Het is het tegenovergestelde", beweert Raoul Hedebouw, voorzitter van het uiterst linkse PVDA, in "De zevende dag".

"Vlaams Belang heeft een zeker succes gehad en nu mag die partij stilaan bang zijn dat er een duidelijke linkse oppositie in Vlaanderen opkomt. We zien dat ook in Frankrijk. Extreemrechts wil mensen verdelen en heersen. Wij komen met een duidelijk rebels discours op de linkse zijde."

"Het is voor ons belangrijk dat de mensen goed verstaan dat er niet naar beneden moet gemept worden, maar naar boven, naar de speculanten en de multinationals. Daar ligt het probleem", aldus Hedebouw in "De zevende dag".

Hedebouw stelde in het kader van 1 mei voor om de prijs te blokkeren van basisgoederen zoals bloem, pasta en aardappelen en om de brandstofprijs tot maximaal 1,40 euro per liter te verlagen. 

Videospeler inladen...

PS-voorzitter Magnette "droomt" van regering zonder liberalen

Ook andere politieke partijen hebben naar aanleiding van 1 mei speeches gegeven. Paul Magnette, de voorzitter van de Franstalige socialisten van de PS, kwam terug op "de sinistere balans van vijf jaar sociale achteruitgang onder de (vorige) regering van MR en N-VA." Magnette zei dat de MR, de Franstalige liberalen, in zijn ogen op dezelfde lijn zit als de "hardste en meest agressieve" rechtse partijen in Europa.

"Het is de droom van Georges-Louis Bouchez  (de voorzitter van de MR, red.) om eerste minister te worden via Vlaanderen door opnieuw een Zweedse regering te smeden", luidde het. Magnette voegde er meteen aan toe dat hij er zelf van droomt "een regering zonder liberalen te maken." Hij herhaalde ook zijn pleidooi voor een rijkentaks van 1 procent op de allerrijksten.

Een voorstel dat MR-voorzitter Bouchez doet steigeren. "Laat jullie niet om de tuin leiden. De taksering van zogenaamde "rijken" komt neer op de taksering van de middenklasse. Het zijn belastingen voor wie, na een hele leven te hebben gewerkt, een tweede appartement hebben kunnen kopen, of - heiligschennis - een derde", luidde het. Als het van de MR afhangt, moeten de lasten op arbeid omlaag om zo de werkzaamheidsgraad op te krikken tot 80 procent in 2030.

Meest gelezen