Direct naar artikelinhoud
Vrouwendag

“Mannen, het is tijd om het feminisme te omarmen en wel hierom”

Op Internationale Vrouwendag roept seksuoloog en auteur Wim Slabbinck mannen op om het feminisme te omarmen. "Feministische waarden zijn ook mannenwaarden."

en

"Veel mannen zien feministen als losgeslagen Dolle Mina’s die hun bh verbranden, maar die visie is hopeloos verouderd", zegt Slabbinck in gesprek met De Morgen. 

Volgens de klinisch seksuoloog  omdat feministen in een ver verleden minder coöperatief waren. "Ze sloegen harder op tafel en hadden, voor de tijdsgeest toen, radicalere ideeën over mannen, vrouwen en de inrichting van de maatschappij. En dat was ook nodig, want van gendergelijkheid was er nog geen sprake. Daardoor was het, ook voor een vrouw, niet bon ton om er openlijk voor uit te komen feminist te zijn. Het was een vuil woord. Feministen anno 2017 leggen echter net de nadruk op de verbinding, op de noodzaak om mannen mee te hebben in het debat."

'Mannen hebben veel te winnen bij het feminisme'
Wim Slabbinck

"Mannen moeten inzien dat het feminisme omarmen ook voor hen van belang is. Ze hebben er veel bij te winnen. Als je kijkt naar bedrijven die gendergelijkheid hoog in het vaandel dragen, zijn zowel vrouwelijke als mannelijke werknemers gelukkiger. Zelfde beeld in de privésfeer. Bij mannen die ook voor de kinderen kunnen zorgen, zie je een hoger gelukspeil. Dat mannen nu maar recht hebben op tien dagen vaderschapsverlof is dan ook een ware schande."

“Heel vaak denken mannen dat ze rechten gaan verliezen wanneer vrouwen er meer krijgen, maar dat is quatsch", meent Slabbinck. "Gendergelijkheid werkt niet als een weegschaal. Het is niet omdat vrouwen meer rechten krijgen, dat mannen er minder krijgen. Het is niet omdat je iemand rechten geeft dat ‘jouw’ groep er verliest. Gendergelijkheid is een win-winsituatie voor iedereen."

Mannen hebben het dan ook feminisme nodig. "Feministische waarden zijn in essentie ook mannenwaarden", zegt Slabbinck. "Het betekent dat je je kunt ontplooien als mens en dat je niet beperkt wordt door een overheid die vaststelt hoeveel dagen jij recht hebt op vaderschapsverlof."

'Mannelijkheid draait om dapperheid en dapper zijn betekent opkomen voor jezelf en voor de mensen rondom je'
Wim Slabbinck

"Als ik vraag aan vrienden waarom ze zich niet met het feminisme willen associëren, zeggen ze vaak dat ze niet verwijfd willen overkomen. Ze denken dat het feminisme hun mannelijkheid zou aantasten. Maar dat is verkeerd: mannelijkheid draait om dapperheid en dapper zijn betekent opkomen voor jezelf en voor de mensen rondom je."

De seksuoloog roept nu op Internationale Vrouwendag op "om de krachten te bundelen": "Laten we samen aan hetzelfde zeel trekken zodat we samen kunnen opkomen voor gendergelijkheid en gelijkwaardigheid in de wet en in de samenleving."

In gesprek met online nieuwsmedium Charlie Magazine heeft Slabbinck het ook over mannen en feminisme: "Seksisme is een zaak van ons allen." 

Wim Slabbinck.