Vandenbroucke (Vooruit) tempert verwachtingen vakbond rond lonen: "Hervorming loonnormwet niet in regeerakkoord"

De loonnormwet hervormen waardoor er soepeler kan onderhandeld worden over loonsverhogingen? Dat wordt moeilijk, zegt vicepremier Frank Vandenbroucke van de Vlaamse socialisten. De socialistische vakbond eist dat nochtans. Maar het staat niet in het regeerakkoord, aldus Vandenbroucke. Al wijst hij erop dat de regering los van die loonnormwet nog "praktisch" dingen kan doen om de koopkracht van de mensen op te krikken.

Het is 1 mei vandaag, het feest van de socialisten. Traditioneel zetten de socialistische bewegingen hun eisen dan extra in de verf. De socialistische vakbond werpt daarbij zijn blik op de loononderhandelingen voor 2023-2024. "Hervorm de loonnormwet want die is in se een loonmatigingswet. En geef ons eindelijk de kans om vrij collectief te onderhandelen. Daar hebben mensen recht op", klinkt het bij Miranda Ulens, topvrouw van het ABVV.

Waar gaat het over? De loonnormwet werd in 1996 ingevoerd in ons land onder de regering-Dehaene. Op basis van die wet wordt bepaald hoeveel de lonen van werknemers in de privésector maximaal kunnen stijgen, bovenop de automatische indexering die ons loon sowieso doet stijgen wanneer het leven duurder wordt door inflatie.

Bedoeling van de wet is dat de lonen in ons land niet al te hard zouden doorstijgen in vergelijking met onze buurlanden, anders zouden onze bedrijven te veel concurrentie ondervinden met het buitenland. Onder de vorige regering, de centrumrechtse regering-Michel, werd de loonnormwet aangescherpt; de loonnorm werd een dwingend maximum. Dat dwingend karakter ziet de socialistische vakbond graag verdwijnen. 

Ook federaal vicepremier Frank Vandenbroucke is geen fan van de huidige loonnormwet. "Ik heb in heel onverdachte tijden, toen ik uit de politiek was en academisch onderzoeker, geschreven dat de regering-Michel die loonnormwet slecht heeft aangepakt. Ik denk dat nog altijd. Maar mijn probleem als politicus is dat we er in het regeerakkoord niet in geslaagd zijn om die loonnormwet te herbekijken. En je moet weten wat je kan en wat niet; wij zijn een deel van het geheel", maakt Vandenbroucke duidelijk in "De zevende dag": 

Videospeler inladen...

Met andere woorden: de loonnormwet hervormen, zoals de socialistische vakbond eist, zal niet lukken. "Maar praktisch kan je wel nog wat dingen doen", maakt Vandenbroucke zich sterk. Concreet denkt de vicepremier aan premies, zoals er in de vorige loononderhandelingen ook zijn uitgekeerd. "Er zijn 1,8 miljoen mensen die samen een half miljard extra premie hebben gekregen bovenop wat de loonnorm zegde. Dat is niet niets."

"We hebben er ook voor gezorgd dat de cijfers redelijk geïnterpreteerd werden. Je kan dus ook met een keurslijf waarvan je denkt "Dat is niet helemaal zoals wij dat willen" creatief dingen doen om voor mensen die het echt wel verdienen een extraatje te doen. En we gaan opnieuw nadenken daarover", aldus minister Vandenbroucke. 

De vicepremier benadrukt ook nog eens dat er niet zal geraakt worden aan de automatische indexering. "Er is geen denken aan en daarmee gaan we meer loonsverhoging hebben dan in Duitsland, Nederland, Frankrijk... Dat beperkt in de realiteit, los van de loonnormwet, ook wat je daar bovenop doet."

Bekijk het volledig interview met vicepremier Frank Vandenbroucke (Vooruit) in "De zevende dag":

Videospeler inladen...

Budget gezondheidszorg éénmalig met 207 miljoen euro omhoog

De federale regering heeft beslist om het budget voor de gezondheidszorg dit jaar éénmalig met 207 miljoen euro op te trekken. Dat heeft Vandenbroucke nog gezegd in "De zevende dag". De budgetverhoging moet volgens de Vooruit-minister helpen om een aantal kostenstijgingen in de gezondheidszorg te dekken en moet ook toelaten dat zelfstandige zorgverstrekkers onder een aantal voorwaarden hun honoraria aanpassen.

Vandenbroucke geeft het voorbeeld van de kinesitherapeuten. "Voor hen gaat het om 13,8 miljoen euro extra of afgerond 1,4 procent", klinkt het. Maar de bedoeling is wel dat die verhoging niet gewoon wordt doorgerekend aan de patiënt. "Er moet een conventie zijn die tariefzekerheid organiseert voor de patiënt", zegt Vandenbroucke. Over die conventie lopen gesprekken met de sector van de kinesitherapeuten. "Bedoeling is dat we oversteken aan twee kanten en ik hoop dat wat er voorligt ook goedgekeurd wordt", aldus Vandenbroucke. 

Bekijk minister Vandenbroucke in "De zevende dag" over de honoraria van kinesisten:

Videospeler inladen...

Meest gelezen