Ontsnapte emoe gaat op wandel over E40, moedige bestuurders voorkomen erger

De vogel liep in paniek de autosnelweg op. ©  Ruben Hallaert

NEVELE/DRONGEN -

Het was even schrikken voor de automobilisten, zaterdagavond op de E40 bij Nevele richting Gent. Plots liep een ontsnapte emoe op de autosnelweg, tussen de wagens. Het dier was in paniek uitgebroken uit een weide van een particulier in de Moorstraat in Landegem. Het terrein is gelegen langs de autoweg.

John De Vlieger

Een attente autobestuurder kon met hulp van een andere automobilist de duidelijk opgeschrikte vogel naar de pechstrook. Niet geheel zonder risico, maar uiteindelijk konden beide bestuurders door hun optreden veel erger voorkomen. “We hebben het diertje tegen de grond gewerkt, zijn kop afgedekt en dan gewacht op de politie en de brandweer”, zegt Ruben Hallaert, een van de twee bestuurders.

Politie en brandweer kwamen een half uur later ter plaatse en brachten het dier in een houten box weer naar de eigenaar. Het voorval zorgde voor enige verkeershinder. Zo vormde zich tussen Nevele en Drongen een file. Gelukkig kwam het niet tot een aanrijding, werd niemand gewond en liep geen enkele auto schade op.

Luide quads

Omdat aanvankelijk werd vermoed dat het dier thuishoorde bij de dierenspeciaalzaak Sergeant in de Biebuyckstraat in Nevele, niet ver van de E40, kreeg de zaakvoerder het voorbije weekend vele tientallen telefoontjes om te vragen of een van zijn dieren op wandel was getrokken. Dat bleek niet het geval, maar de man kent de eigenaar van de emoe wel. “Het dier werd opgeschrikt door het lawaai van voorbijrijdende quads”, zegt hij. “Op een of andere manier kon het door de omheining breken en op de autoweg belandden. Bij het houden van dergelijke beesten - emoes, maar ook struisvogels of herten - is het cruciaal dat je een passende omheining gebruikt om ontsnappingen te voorkomen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen