© atv

Antwerps Vooruit-schepen Jinnih Beels in 1 mei-toespraak: “Het rode virus is zich terug aan het verspreiden onder de mensen”

Antwerpen -

Het was zondag een bijzonder uitgelaten 1 mei in Antwerpen. Enkele duizenden socialistische militanten en sympathisanten trokken voor het eerst sinds twee jaar weer van het Zuid naar de Grote Markt, waar het slotfeest werd gehouden.

Patrick Van de Perre

Het traject waarlangs de traditionele optocht ging was korter dan voor coronatijden, maar daar stond wel tegenover dat er op vrijwel iedere straathoek muziek en animatie te vinden was. Het was een 1 mei-optocht in de nieuwe stijl, zoals de Antwerpse voorzitter van Vooruit Tatjana Scheck eerder al had aangekondigd. “Korter, maar krachtiger dan ooit.”

Dat was ook de boodschap van de socialistische onderwijsschepen Jinnih Beels tijdens haar speech. “Het rode virus is zich opnieuw aan het verspreiden onder de mensen. Kijk maar naar onder andere Duitsland. En als er zich dan toch een virus moet verspreiden, kan het maar beter dat van het socialisme zijn.”

Na twee jaar in mineur was het zondag nog eens een een 1 mei-viering met alles erop en eraan in Antwerpen. © Patrick De Roo 

Verder loofde Jinnih Beels met name de jeugd. “De voorbije twee jaar dat corona het leven heeft verlamd, zijn niet in het minst zwaar geweest voor onze jongeren. Zij hebben hiervan enorm afgezien.”

Ook de eigen achterban kreeg een bloempje. “Het zijn die mensen die iedere dag met hun laarzen door de modder ploeteren die het verschil maken in onze samenleving. 1 mei is een hoogdag voor het socialisme, maar dat moet eigenlijk ook de 364 andere dagen het geval zijn.”

“We wegen meer dan ooit”

In Antwerpen is er geen 1 mei zonder de PVDA. De partij sprak enkele honderden meters verder in dezelfde wijk de militanten toe. “Nooit heeft onze partij meer op het debat gewogen dan vandaag. Eerst met het minimumpensioen en nu met de btw-verlaging op energie”, zei Peter Mertens.

Het Antwerps kopstuk van de PVDA waarschuwde ook voor “valse” 1 mei-beloftes. “We moeten er voor zorgen dat de rijkentaks die nu wordt voorgesteld, geen 1 mei- gadget wordt dat volgende week al vergeten is.”

Verder pleitte Peter Mertens, net zoals zijn nationaal voorzitter Raoul Hedebauw, ervoor om de prijzen van basisgoederen, zoals brandstof, energie en basisvoeding, te blokkeren. “De rekening daarvoor kunnen we sturen naar de bedrijven die van de oorlog in Oekraïne profiteren.”

Speeches zijn één ding, maar 1 mei is bij uitstek toch ook een dag dat er wordt gefeest. En dat gebeurde zondag vooral op en rond de Grote Markt. Het plein, waar de optocht eindigde, kleurde als vanouds rood.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Bekijk meer ATV