Direct naar artikelinhoud
Nieuws

Vicepremier Clarinval pessimistisch: ‘Oorlog in Oekraïne wordt erger dan coronacrisis’

Vicepremier en minister van Zelfstandigen David Clarinval (MR).Beeld BELGA

Vicepremier David Clarinval (MR) is erg pessimistisch over de economische gevolgen van de Russische oorlog in Oekraïne. Volgens de federale minister van Zelfstandigen stevenen we af op een periode die erger wordt dan de coronacrisis. ‘De bevolking onderschat de impact nog.’

MR-minister Clarinval ziet geen “onmiddellijk wondermiddel” tegen de huidige prijsstijgingen en inflatie, zo zei hij in een interview met RTL Info. Hij vreest dat de situatie nog maanden zal aanhouden. “Ik ben behoorlijk pessimistisch”, zei de minister gisteren in het praatprogramma van RTL TVI-anker Pascal Vrebos. 

De minister hoopt wel dat de crisis geen tien jaar zal duren, zoals econoom Bruno Colmant voorspelde, maar kreeg afgelopen week geen gunstige prognoses voor ons land onder ogen. “We zien bijvoorbeeld dat mensen weer meer op krediet kopen. Dat betekent dat ze stilaan problemen beginnen te krijgen om consumptiegoederen te kopen, zoals een televisie. Dat is verontrustend.”

Clarinval vreest ook dat de oorlogscrisis op socio-economisch vlak nog erger zal worden dan de coronacrisis, die hij “van binnenuit meemaakte”. Hij wijst erop dat de inflatie en de stijging van grondstofprijzen eind vorig jaar al aan de gang was, maar dat de oorlog die nog meer in de verf zette. “Het treft iedereen, maar vooral de sectoren die afhankelijk zijn van grondstoffen. De hele sector van levensmiddelen, meel, olie en boter zullen prijsstijgingen kennen. En alle bouwmaterialen in de bouwsector, die nu al fel gestegen zijn.” 

Ook de metaalsector zal dat lot moeten ondergaan, zei Clarinval. “Ik vrees dat we in België zullen kampen met moeilijke macro-economische omstandigheden”, besloot hij.