Direct naar artikelinhoud
ProfielJeremie Vaneeckhout en Nadia Naji

Complementair en ‘complexloos links’: haalt dit duo Groen uit het slop?

Nadia Naji en Jeremie Vaneeckhout, kandidaat-voorzitters bij Groen.Beeld rv

Jeremie Vaneeckhout en Nadia Naji werpen zich samen in de strijd om het voorzitterschap van Groen. De 36-jarige West-Vlaming en de 30-jarige Molenbeekse profileren zich als ‘complexloos links’. Vanuit de partijtop krijgen ze weinig concurrentie.

en

“Ik ga iets zots doen vandaag.” Met die voor haar typerende spontaniteit verwittigde Nadia Naji maandagochtend haar collega’s op het kabinet van Brussels minister van Mobiliteit Elke Van den Brandt. Bijgevoegd op WhatsApp: een foto van de VRT-toren aan de Reyerslaan. Samen met Vlaams Parlementslid Jeremie Vaneeckhout kondigde Naji even later op Radio 1 haar deelname aan in de voorzittersstrijd bij Groen. Ze willen samen het roer overnemen als covoorzitters.

Naji is een onbekende voor Vlaanderen. En eigenlijk geldt dat ook nog voor Vaneeckhout, tenminste bij het grote publiek. Binnen Groen was Vaneeckhout van 2014 tot 2019 al ondervoorzitter onder huidig afscheidnemend voorzitter Meyrem Almaci. Zo leidde hij de lokale kiescampagne van 2018, die voor Groen best succesvol verliep. “Hij heeft toen veel lokale bestuursakkoorden helpen onderhandelen, waarvoor hij binnen de partij respect krijgt”, herinnert een ingewijde zich. Dat kan zeker in zijn voordeel spelen als de leden van Groen straks stemmen.

Vaneeckhout kent het groene huis en al zijn kamers. Hij kan terugvallen op een dik contactenboekje. Zo werkte hij na zijn komst naar Groen - een spontane sollicitatie na zijn studies politieke wetenschappen - vier jaar als medewerker van Kristof Calvo. “Ik heb hem destijds aangeworven”, zegt Vlaams fractieleider Björn Rzoska. “Dat was nog voor een functie als politiek opbouwwerker. Hij stak er met kop en schouders bovenuit. En ik heb natuurlijk een neus voor talent.” (lacht)

Misdienaar

Vaneeckhout, een vader van drie uit Anzegem, leek aanvankelijk op weg naar cd&v. Als gelovige – hij was misdienaar en gaat nog steeds regelmatig naar de zondagsmis – en als hoofdleider van de plaatselijke Chiro werd hij opgemerkt door de christendemocraten. Maar Vaneeckhout koos bewust voor Groen. “Ik zie mij bij geen andere partij”, vertelt hij zelf. De afgelopen jaren maakte Vaneeckhout er zijn missie van om de groenen op de kaart te zetten op het platteland. Onlangs schreef hij het boek Vergeten land, over hoe de politiek het platteland in de steek laat. 

Vaneeckhout lijkt complementair met zijn stedelijke running mateNaji uit Molenbeek. Naji heeft een verleden bij de Brusselse nieuwssite Bruzz en reanimeerde de lokale Groen-afdeling in Molenbeek. Behalve haar rol als adviseur bij minister Van den Brandt werkt ze als gastdocente aan de opleiding communicatiemanagement van de Brusselse Erasmushogeschool. “Ze is de authentieke, groene versie van Conner Rousseau”, klinkt het in haar omgeving, toch als het over assertieve communicatie gaat. “Ze is no-nonsense, spontaan en niet op haar mond gevallen.”

Of ze die vergelijking zelf graag hoort, valt te betwijfelen. De controversiële uitspraken van de Vooruit-voorzitter over Molenbeek begin vorige week - “Als ik door Molenbeek rijd, voel ik me niet in België” - waren voor Naji naar verluidt het finale duwtje om zich kandidaat te stellen.

Een voordeel is dat Vaneeckhout en Naji samen heel wat politieke ‘vinkjes’ verzamelen. Hij is wit, landelijk en geniet de steun van het kamp-Almaci. Zij heeft een Marokkaanse vader en Algerijnse moeder, woont al zeven jaar in Brussel (waar ze ook werd geboren) en komt uit de stal van Van den Brandt - een van de politici naar wie de laatste weken werd gekeken binnen Groen als mogelijke consensuskandidaat. Uiteindelijk bleef zij liever minister. Een cumul is verboden.

Nog een voordeel: het accuut gebrek aan tegenkandidaten. Federaal fractieleider Wouter De Vriendt en politiek directeur Bogdan Vanden Berghe haakten dit weekend al af. Maandag deed ook federaal parlementslid Kristof Calvo dat. “Ik wil complexloos kunnen strijden voor mijn ideeën, niet verkrampt solliciteren voor een post”, liet hij weten in een communiqué.

Scherp

Hoewel Vaneeckhout een rol speelde bij de gemiste ‘groene golf’ in 2019, kleeft deze overwinningsnederlaag niet aan hem. Deels omdat hij in de schaduw stond van boegbeelden Almaci en Calvo, deels omdat hij zijn teleurstelling over de uitslag nooit heeft weggestoken. In zijn analyse is Vaneeckhout nog altijd scherp: “We moeten durven te zeggen dat 2019 niet voldoende was. We moeten er ook lessen uit trekken. We moeten veel complexlozer durven te zijn wie we zijn.”

Het duo Vaneeckhout-Naji wil het groene partijprogramma weer “vol trots” en “zonder al te veel bescheidenheid” uitdragen. Formeel zullen ze op gelijke voet staan als covoorzitters. Al werkt het officiële covoorzitterschap bij zusterpartij Ecolo toch vooral in het voordeel van Jean-Marc Nollet, minder in dat van Rajae Maouane. Afwachten dus hoe de taakverdeling er juist zal uitzien.

Sowieso: wie straks ook voorzitter wordt bij Groen, de gelukkige(n) wacht een moeilijke opdracht richting verkiezingen van 2024. Na de moeizame herverkiezing van Almaci in 2019 en de tumultueuze aanduiding van de federale ministers staat het zelfvertrouwen binnen Groen op een laag pitje. Zeker nu de partij ook haar begeerde kernuitstap in de federale regering heeft moeten loslaten. In recente peilingen moeten de groenen Vooruit en PVDA-PTB laten voorgaan op links.

De race binnen Groen is echter nog niet gelopen. De verwachting is dat nog minstens één ander duo zijn vinger zal opsteken. De deadline voor de kandidaturen loopt dinsdagavond af.