©  Pexels

Jager (25) krijgt werkstraf omdat hij beschermde vogelsoort doodschiet

Kinrooi/Maaseik -

Een 25-jarige jager uit Kinrooi kreeg een werkstraf van 60 uren en een geldboete van 8.000 euro, met de helft uitstel, omdat hij twee grote zaagbekken, een beschermde vogelsoort, uit de lucht schoot.

De man trok op 15 november 2020 naar de oevers van de Maas in Heppeneert (Maaseik). Toen de twee grote zaagbekken, een beschermde watervogel, opvlogen vanuit het riet, schoot de twintiger de dieren neer. Een van de vogels stierf meteen. De tweede liet hij achter aan de oevers van de rivier. “Dat dier werd met zware verwondingen door onze medewerkers opgehaald”, zo klonk het bij het Natuurhulpcentrum Opglabbeek. “Een vleugel was zo versplinterd, dat zelfs een operatie geen zin had. De vogel moest daarom geëuthanaseerd worden. We weten natuurlijk wel dat niet elke jager een stroper is, maar heel wat stropers zijn wel jagers.”  

De twintiger moest zicht ook verantwoorden omdat hij buiten de open jachtperiode van 15 augustus tot en met 30 september op de grauwe gans had gejaagd.

Werkstraf

De Tongerse rechter tilde zwaar aan de feiten. “De man handelde zonder enige zin voor verantwoordelijkheid en toonde een compleet gebrek aan respect voor de bestaande regelgeving omtrent de beschermde diersoorten en jachttijden”, zo luidt het vonnis. “Dergelijke handelswijze kan niet worden getolereerd van iemand die beschikt over een jachtverlof en hieromtrent een opleiding heeft genoten.”

De kreeg een werkstraf van zestig uren. Als hij die straf niet uitvoert, komt er een celstraf van drie maanden in de plaats. De geldboete van 8.000 euro wordt met de helft uitstel opgelegd omdat de man over een blanco strafblad beschikt. De VZW Vogelbescherming Vlaanderen stelde zich burgerlijke partij. Zij krijgen een bedrag van 550 euro.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer