©  BELGA

94-jarige rusthuisbewoner verdacht van aanranding medebewoonsters

Antwerpen -

Het parket heeft een straf met probatie-uitstel gevorderd tegen de 94-jarige E.V. uit Antwerpen. De man wordt vervolgd voor verkrachting en aanranding van bewoonsters van de afdeling voor dementerenden in het rusthuis waar hij verblijft.

Sam Reyntjens

De 94-jarige E.V., bewoner van een woonzorgcentrum in Antwerpen, werd in november 2021 opgepakt en voorgeleid bij de onderzoeksrechter na aanhoudende problemen met seksueel grensoverschrijdend gedrag. De hoogbejaarde man werd vrijgelaten onder voorwaarden en verblijft nog steeds in een woonzorgcentrum.

E.V. die op een gewone afdeling verbleef, begaf zich volgens het parket meermaals naar de afdeling voor dementerende bewoners. Ook omdat zijn partner daar verbleef. In september 2021 had een medewerkster van het rusthuis gezien dat E.V. zijn hand in de broek van een medebewoonster stak, toen hij zich betrapt voelde, zou hij snel hebben weggetrokken. Volgens het parket een duidelijke aanwijzing dat de man goed wist dat wat hij deed niet oké was. Enkele dagen eerder was E.V. ook al betrapt toen hij een andere bewoonster hevig aan het tongzoenen was, die feiten werden door het parket als verkrachting gekwalificeerd. Dat de dames dementerend zijn, wordt als een verzwarende omstandigheid aangehaald.

Een derde slachtoffer werd door E.V. bij de borsten gegrepen, ze maakte hem duidelijk dat hij niet welkom was op haar kamer maar dat hield de verdachte niet tegen om nadien nog eens te proberen de vrouw te betasten. Bij een huiszoeking in zijn kamer en een fouille werden bij E.V. pornografische foto’s en naaktfoto’s van oude dames gevonden. Het parket vindt een intensieve behandeling niet zinvol, gezien V.’s hoge leeftijd. Het vorderde twee jaar met probatie-uitstel, met maximale begeleiding en controle.

De gezondheidstoestand van E.V. liet het volgens zijn advocate niet toe om aanwezig te zijn op de rechtbank. Namens de verdachte vroeg advocate Jewel De Vos voor een deel van de feiten de vrijspraak. “De verklaring van het personeelslid dat de hand in de broek zou hebben gezien gaat alle kanten uit. Eerst zegt ze het niet zelf te hebben gezien, daarna wel. Die twijfel is in het voordeel van mijn cliënt.” Volgens De Vos kan de tongkus ook niet als verkrachting gekwalificeerd worden en gaat het om aanranding. “Het slachtoffer is niet verhoord, hoe erg was haar dementie op het moment van de feiten?”, stelde ze de verzwarende omstandigheid in vraag. “Mijn cliënt is de laatste maanden afgetakeld, ik vraag een autonome probatiestraf.” Vonnis op 23 mei.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Rechtbank Antwerpen