Hans Francken (links) werkt al vijf jaar samen met Metejoor. © Nattida-Jayne Kanyachalao

De producer die zijn samenwerking met Clouseau beëindigde om Metejoor groot te maken: wie is Hans Francken?

Essen -

Exact vijf jaar geleden besloot producer Hans Francken (49) uit Essen in zee te gaan met de onbekende Joris van Rossem uit Vosselaar. Metejoor zag het licht, en was afgelopen weekend de grote winnaar op de MIA’s. “We hadden een toekomstplan uitgestippeld, maar het succes dat ons nu overvalt hadden we nooit verwacht”, zegt een dolblije Hans.

Tom Vets

LEES OOK.Metejoor, van nobele onbekende tot prijzenbeest op MIA’s in twee jaar: “Bekroning van een leuke maar hectische tijd”

Doorbraak. Nederlandstalig. Solo man. Deze categorieën won Metejoor op de MIA’s. De camera‘s registreerden elke keer ook een glunderende Hans Francken. De muzikant, die in dit geval ook manager is, heeft een grote bijdrage aan dat grote succes. Hij beleeft de topdagen van zijn artiest evenzeer op een roze wolk.

Wat afgelopen weekend gebeurde, is de bekroning van een project dat exact vijf jaar geleden begon. “De samenwerking met Joris begon op 5 mei 2017. We zijn destijds gestart met een vijfjarenplan. Bedoeling was dat hij na drie jaar voet aan grond kreeg, en dat het voor Joris vanaf het vijfde jaar financieel leefbaar werd.”

Het juiste repertoire

Wat er echter het laatste jaar aan het gebeuren is, overtreft alle verwachtingen. “Het succes en de impact van een artiest en zijn muziek kun je nooit voorspellen. De doorbraaksingle 1 Op Een Miljoen verscheen in januari 2021, maar bereikte pas in mei de top van de hitparade. Wat toen al een klepper was, bleek achteraf slechts de voorbode van wat ons nu overkomt.”

Hans zag potentieel in zijn poulain. “Omdat hij vooral een goede zanger is. Maar ook omdat hij zo ontwapenend is. Het was een kwestie van het juiste repertoire. Het succes van een artiest staat of valt met wat hij zingt.”

“De periode dat hij stond over te geven langs de kant van de weg is gelukkig achter de rug.”

Hans Francken, producer en manager van Metejoor

In de beginperiode was Joris onzeker, en zag hij vaak het potentieel niet in zichzelf. “Zelfs op de MIA’s zag je nog steeds die blik van ongeloof. Hij kon amper geloven dat hij won. Hij moet beseffen dat hij vanaf nu op gelijke hoogte met de grote kleppers staat, en evenveel kansen heeft om te winnen.”

Afscheid

Met een van die andere grote kleppers, Clouseau, werkte Francken jarenlang samen. Recent raakte bekend dat de producer na 22 jaar kapt met zijn werk voor Clouseau. “Ook weer in functie van het succesverhaal van Metejoor. Ik heb er maanden over getwijfeld, maar ik kon de spreidstand niet meer verantwoorden. Beide projecten combineren zou betekenen dat ik mezelf te pletter moet werken. Het is ook niet professioneel om maar half werk te leveren. ”

Afscheid nemen van Clouseau deed pijn. “Omdat we een hechte familie vormen, én Koen en Kris zeer loyaal zijn. Ik weet dat dergelijk succesverhaal nooit meer op mijn pad komt. De voldoening was er nog altijd, hoewel haast alles was bereikt. Misschien was dat wel de reden om dan toch voor Metejoor te kiezen. Bij hem ligt er nog een groot traject voor de boeg, wat het ook voor mij spannend maakt.”

Pittige concurrentie

Merkt Hans dat Joris verandert naarmate hij succesvol wordt? “Succes doet altijd wat met iemand. Joris ontsnapt daar niet aan. Ik merk vooral meer professionaliteit in de manier waarop hij met zijn job omgaat. Maar als mens is hij nog steeds dezelfde. Joris is nog altijd heel dankbaar naar ons toe en dat is het leuke aan hem. Hij is nu zelfzekerder. De periode dat hij stond over te geven langs de kant van de weg is gelukkig achter de rug. Of dat hij met zijn ogen dicht moest zingen uit schrik dat hij de tekst zou vergeten. De weg naar de top is altijd met vallen en opstaan, bij elke artiest.”

In augustus dient Zomerhit zich aan. “Op 25 mei verschijnt er een nieuwe single, een samenwerking met Snelle. Maar we brengen nooit iets uit in functie van het eventueel winnen van een prijs. We zijn al blij als we worden uitgenodigd. Daarnaast komen er dit jaar meer singles uit, dus de concurrentie is ook pittiger.”

Heeft Hans dermate de smaak van het coachen te pakken dat hij ook andere artiesten gaat begeleiden? “Voorlopig is dat niet aan de orde. Door het succes gaat veel aandacht naar Metejoor en daarnaast werk ik ook mee aan The Voice van Vlaanderen. Gelukkig zijn er heel wat afleveringen al opgenomen, waardoor ik nu meer rust heb. De komende maanden kan ik de balans tussen privé en werk prima in evenwicht houden.”