©  BELGAIMAGE

Scoutsleider plaatst verborgen camera in douche: aanklager eist 30 maanden met uitstel

SCHOTEN -

Het Openbaar Ministerie heeft 30 maanden celstraf met uitstel gevorderd tegen een scoutsleider uit Schoten wegens voyeurisme. De man had heimelijk beelden gemaakt van meisjes in de douches van het scoutslokaal.

‘Papa Wannes’, zo noemden de leden van de betrokken scoutsafdeling uit Schoten hun geliefde leider, tot hij eind 2021 werd ontmaskerd als voyeur. Hun leider, vriend en vertrouwenspersoon bleek stiekem een cameraatje te hebben geplaatst in de douches van het scoutslokaal. Op die manier filmde hij de lichamen van jonge meisjes van 14 tot 17 jaar. De beelden bewaarde hij op zijn computer en zijn gsm, en bekeek ze af en toe. “Mijn leven veranderde toen ik op 18 december bij de politie moest komen om een filmpje te bekijken”, zo sprak een van de slachtoffers. “Na vijf seconden ben ik al gestopt met kijken. Ik zag mijn eigen kinderlichaam en die beelden krijg ik niet meer van mijn netvlies.”

De praktijken kwamen aan het licht, nadat de scoutsleider een gegevensdrager met foto’s van scoutsactiviteiten had gegeven aan een vriend. Die trof op de schijf echter ook de clandestiene beelden uit de douches aan. Na onderzoek bleek de beklaagde ook kinderporno in zijn bezit te hebben.

De affaire zorgde voor woede en verdriet bij de scouts, die massaal op het proces aanwezig waren. “De zaak is erg beladen, want deze scouts zijn een zeer hechte vriendengroep. Dat een van hun eigen vrienden zoiets heeft gedaan, heeft hen diep gekwetst”, aldus Shari Desmet. “Ze hopen dat de rechtbank een duidelijk signaal geeft, zodat de beklaagde dit nooit meer doet.”

Het Openbaar Ministerie vraagt 30 maanden cel met uitstel. Het parket erkent dat de scoutsleider “op de goede weg is”. De man boog het hoofd en bood zijn excuses aan. “Ik kan het niet meer ongedaan maken, helaas, maar als ik iets voor de slachtoffers kan doen, zal ik doen wat ik kan. Ik besefte pas ten volle wat ik had gedaan, toen alles aan het licht kwam. Daarvoor had ik er gewoon niet zo over nagedacht.”

 jvda

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER