© Bart Dewaele

Electrabel en co. omzeilen bespaart overheid 14 procent

Het Vlaams Energiebedrijf reduceert fors de energiefactuur van de overheid. In 2016 daalde die met 10 miljoen euro. De verliezers zijn Electrabel en EDF Luminus, schrijft De Standaard woensdag.

Het Vlaams Energiebedrijf (VEB), opgericht door de Vlaamse overheid, breekt dit jaar door als de energieleverancier van de overheden. François Bettens, ceo ad interim, gaat ervan uit dat het VEB tegen begin volgend jaar zal instaan voor 22 procent van de elektriciteits- en aardgasaan­kopen van alle overheden in ons land.

Het aantal overheidsklanten zal tegen begin 2018 verdrievoudigen, van 150 naar 450. Dat komt vooral door de massale overstap van Vlaamse steden en gemeenten. 134 van de 308 Vlaamse gemeenten zijn van plan om vanaf 2018 hun energie-aankopen in handen te geven van het VEB. Daarbij ook Antwerpen en Gent.

Het VEB maakt zich sterk dat het de energiefactuur van zijn overheidsklanten serieus kan doen dalen. Vorig jaar heeft de aanpak van het VEB al een besparing opgeleverd van 10 miljoen euro. Vergeleken met de omzet van 70 miljoen komt dat neer op een globale besparing van 14 procent.

EDF Luminus spande een rechtszaak aan tegen het VEB omdat het zijn boekje te buiten gaat als energieaankoopcentrale voor de overheid. De uitspraak wordt ten laatste tegen de zomer verwacht.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer