Daar is Psy weer: tien jaar na monsterhit ‘Gangnam style’ is Zuid-Koreaanse popster terug, samen met Suga van BTS

U was ‘m misschien bijna vergeten, maar daar is hij weer. De Zuid-Koreaanse rapper Psy (44) heeft voor het eerst in vijf jaar tijd nog eens muziek op de wereld losgelaten. De eerste single ‘That that’ met Suga van het Kpop-fenomeen BTS is goed op weg om een hit te worden. Maar de weg naar het monstersucces van ‘Gangnam style’ is nog lang.

Eva De Poorter

‘Oppa Gangnam style’. Zo, u zit weer met het deuntje van dé monsterhit van Psy in uw hoofd. Sorry of graag gedaan, dat laten we in het midden. Tien jaar na zijn verrassende verovering van de hitlijsten en vijf jaar na zijn laatste album, is de Zuid-Koreaanse popster terug van weggeweest. Met nieuw album Psy 9th en een hit in wording.

That that, de eerste single die hij al even teasede op sociale media, scoort. Met al meer dan 52 miljoen views sinds de release van de clip vrijdag op Youtube en 5,4 miljoen likes op hetzelfde platform. Op Spotify werd het nummer al bijna 6 miljoen keer gestreamd. Ook in ons land wordt de single opgepikt. Op Youtube is het de op één na best bekeken muziekvideo, net na Ongewoon van Pommelien Thijs.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Daarmee lijkt hij de eerste zin in het nummer waar te maken: 2022 Psy coming back. Want na Gangnam style in 2012 heeft Psy, of Park Jae-Sang zoals hij echt heet, niet echt weten te scoren in het Westen. Enkel opvolger Gentleman in 2013 wist nog potten te breken. In België haalde dat een tweede plaats in de Ultratop.

Intro Kpop

Wel heeft hij een fenomeen gelanceerd in onze contreien: Kpop, of Koreaanse pop. Ook al vond niet elke fan het representatief voor het genre. Intussen is de stijl niet meer weg te denken uit de popwereld. De meidengroep Blackpink werkte zo al samen met onder meer Lady Gaga, Dua Lipa en Selena Gomez. En de hyperpopulaire boysband BTS – met wereldwijde ‘army’s’ van fans – heeft al twee jaar op rij de Grammy voor ‘Beste popgroep performance’ gewonnen. Daarnaast werkten ze al met internationale artiesten zoals Ed Sheeran, Halsey en Megan Thee Stallion. Nog maar net hebben ze ook opnames met rapper Snoop Dogg afgerond.

BTS, met Suga (tweede van links), won op de American Music Awards vorig jaar onder meer het beeldje voor ‘Artiest van het jaar’. ©  REUTERS

De 29-jarige Suga, een eveneens razend populair lid van datzelfde BTS, heeft het nieuwe nummer van Psy meegeschreven, geproducet en is ook te horen én te zien in de clip. Een slimme zet van de man die het genre naar het Westen haalde, om nu een van de leden van de bekendste Kpop-band aan boord te halen. Het resultaat is een aanstekelijk nummer, met kenmerkende bijzondere dansjes. Interessant voor een platform als Tiktok dat een steeds grotere invloed heeft op welke liedjes uitgroeien tot hits.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Het succes evenaren van de monsterhit destijds wordt echter niet evident. In meer dan dertig landen bereikte Gangnam style de top van de hitlijsten, waaronder Australië, Canada, Frankrijk, Groot-Brittannië, Rusland en ook ons land. De teller staat intussen op 4,4 miljard views voor de clip met het aanstekelijke dansje. Ooit een record op Youtube, maar intussen heeft die andere oorwurm – Baby shark dance – dat al een hele tijd verbroken. Begin dit jaar werd dat de eerste video die op het platform 10 miljard views haalde.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER