75.000 euro voor gouden tip naar "Bolle Jos": de meest gezochte drugscrimineel van Nederland 

Het Openbaar Ministerie in Nederland heeft Jos Leijdekkers -bekend onder de bijnaam Bolle Jos- op de lijst van meest gezochte criminelen van Nederland gezet. De Nederlandse drugsbaron wordt gezocht voor cocaïnehandel en geweld. Wie de gouden tip kan geven die tot zijn aanhouding leidt, krijgt 75.000 euro.

Nederland is op zoek naar de dertigjarige Jos (Joseph Johannes) Leijdekkers, bekend onder de bijnaam "Bolle Jos". Hij wordt gezien als een van de hoofdrolspelers in de grootschalige handel, import en export van cocaïne in Nederland maar ook in ons land. Zo duikt de haven van Antwerpen op in allerlei strafdossiers met zijn naam. Leijdekkers wordt ook verdacht van het witwassen van de criminele opbrengsten van drugshandel. 

Speurders slaagden erin om in het Sky-ECC dossiers versleutelde berichten uit het drugsmilieu te kraken en zo een inkijk te krijgen in zijn vermoedelijke rol in de internationale cocaïnehandel. Uit die berichten zou blijken dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan het witwassen van tientallen miljoenen euro’s en honderden kilo’s goud. 

Excessief geweld

Naast heel het drugsdossier is hij volgens het Nederlandse Openbaar Ministerie vermoedelijk ook betrokken bij "zeer ernstige gevallen van excessief geweld waaronder de verdwijning en dood van Naima Jillal". 

De vrouw- ook actief in de drugshandel- verdween op 20 oktober 2019 nadat ze in Amsterdam in een auto stapte. In berichten rond haar verdwijning die de politie kon onderscheppen, dook opnieuw de naam Leijdekkers op.  Hij zou een rol gespeeld hebben en zelfs verantwoordelijk zijn voor de verdwijning van Jillal. 

Van de vrouw is lang geen spoor geweest, tot de Nederlandse krant "Het Parool" vorige week meldde dat er op een telefoon foto's waren aangetroffen van een vrouw die vermoedelijk Jillal is. Op die foto's zou te zien zijn dat ze gemarteld is en dat ze niet meer in leven is. Vorig jaar werden onder de grond van een loods in de Antwerpse haven een handtas en kledingstukken gevonden waarvan speurders in ons land en Nederland  vermoedden dat ze van Jillal waren. 

Gouden tip

"Bolle Jos" had tot 30 april de tijd om zich vrijwillig te melden, maar heeft dat niet gedaan. Het Openbaar Ministerie in Nederland heeft hem daarom op de Nationale Opsporingslijst geplaatst. Op die lijst staan mensen die dringend gezocht worden door de politie. Het is te vergelijken met de Most Wanted lijst in ons land. "Bolle Jos" heeft geen vast woon- of verblijfplaats in Nederland. Tot voor kort werd gedacht dat hij in Turkije zou verblijven.

Voor wie de gouden tip heeft die tot zijn aanhouding leidt, is er een beloning van 75.000 euro voorzien. Het Nederlandse programma "Opsporing Verzocht" gaat vanavond dieper in op de plaatsing van Leijdekkers op de Nationale Opsporingslijst.

Meest gelezen