We eten meer zuivel sinds de coronacrisis: “Melk blijft nog altijd het populairste product”
Een scheutje melk in je koffie, een plakje kaas op je boterham of boter om je vlees in te bakken: sinds de coronacrisis is het thuisverbruik van zuivel gemiddeld 7,4% gestegen tegenover 2019. Gemiddeld eet een Belg 4 keer zuivel per dag. Dat blijkt uit een onderzoek uitgevoerd door iVox en GfK in opdracht van VLAM. “Zuivel neemt een belangrijke plaats in onze eetgewoonten in.”
81% van de Belgen eet volgens iVox minstens één zuivelproduct per dag en de gemiddelde Belg gaat zelfs vier keer per dag voor een portie zuivel. Of het nu gaat over een potje yoghurt bij het ontbijt of boter om op je boterham te smeren: zuivel blijkt een belangrijk onderdeel in ons eetpatroon te blijven. Amper 1 procent van de Belgen geeft aan helemaal nooit zuivelproducten te consumeren. Die conclusies kwamen voort uit een studie over het totale verbruik van de Belg in 2021.
Millenials vs. ouderen
In vergelijking met ouderen eet de groep millennials (18-35 jaar) iets minder zuivel per dag (3,6 zuivelmomenten) tegenover het algemene gemiddelde van 4. Millennials laten vaker de melk bij de koffie, de boter op de boterham, bakboter voor in de pan, kaas en yoghurt achterwege. Wel consumeren ze vaker melk bij hun ontbijtgranen, muesli en havermout of gebruiken ze melk als basis voor andere dranken zoals chocomelk. Ook drinkyoghurt en room passeren bij jongeren meer dan bij ouderen. Bij die laatste groep lijkt het zuivelverbruik zich te verspreiden over de klassieke melk in de koffie en boterham met kaas. In totaalvolume blijft melk de grootste zuivelcategorie met een aandeel van 52,4%, gevolgd door 47% aandeel voor kaas. Kaas steeg de afgelopen jaren in marktaandeel, terwijl boter en yoghurt aan marktaandeel inboetten.
Millennials laten vaker de melk bij de koffie, de boter op de boterham, bakboter, kaas en yoghurt achterwege
3,04 miljard euro uitgegeven aan zuivel
Op basis van een consumentenpanel bij 6.000 Belgische gezinnen ontdekten VLAM en GfK Belgium dat de coronacrisis en de bijbehorende maatregelen het algemene verbruik van deze zuivelproducten deed toenemen. Waar mensen normaal gezien buitenshuis hun latte bestelden, maakten ze nu thuis hun eigen koffie met melk. Door die ommekeer lag de besteding aan verse voeding in 2020 al 14% hoger dan in 2019 en in 2021 was dit nog steeds 12% hoger dan in 2019. In totaal werd er zelfs 3,04 miljard euro uitgegeven aan zuivel, in tegenstelling tot 2,83 miljoen euro in 2019. In 2020 bedroeg dit 3,16 miljard euro. Die cijfers bewijzen dat zuivel nog steeds populairder blijft dan voor corona, zelfs als mensen weer meer buitenshuis kunnen gaan voor hun zuivelmomenten.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Mijnenergie
Klopt jouw energiefactuur wel helemaal? En hoe betwist je een te hoge afrekening?
-
EU verbiedt “ongezonde” aroma’s voor rookworst en barbecuesaus
De Europese Unie gaat een aantal rookaroma’s verbieden die bijvoorbeeld rookworst en barbecuesaus hun karakteristieke smaak geven. De smaakstoffen zijn ongezond, vinden ook de EU-lidstaten. Fabrikanten krijgen wel twee tot vijf jaar de tijd om hun receptuur aan te passen. -
Waarom je het kookvocht van aardappelen niet mag hergebruiken in sauzen of gerechten
Echte kookliefhebbers maken gebruik van het kookvocht van pasta en rijst, om bijvoorbeeld een extra smaakvolle saus te maken. Maar met het kookvocht van aardappelen mag je níét hetzelfde doen, waarschuwt professor en bio-ingenieur Bruno De Meulenaer: “Bij grote hoeveelheden kan dat dodelijk zijn.” -
-
PREMIUM
Welke granola bevat het minste suiker? Diëtiste proeft er 10 en geeft 5/10 en 9/10: “Voor 1,99 euro is dit een topproduct”
-
Slaapexpert tipt handig trucje om méér uit je koffie te halen: “Met een koffiedutje combineer je het beste van beide werelden”
Een kop koffie gebruiken om jezelf een energie- of mentale boost te geven, doen we allemaal weleens. Maar die koffie combineren met een dutje zou volgens wetenschappelijke studies nog méér effect kunnen hebben en je een uitgerust gevoel bezorgen. Wat is een 'koffiedutje’? Gaat dat met alle soorten koffie? En kan je wel slapen na het drinken van cafeïne? Slaapexpert Johan Verbraecken legt uit hoe het werkt. “Het beste van beide werelden.” -
HLN Shop
Op safari in de Benelux: vijf zinderende ervaringen om na te jagen
Hou je van natuur en avontuur, staat een safari vermoedelijk hoog op je bucketlist. Geen tijd/budget om af te reizen naar Afrika? Het perfecte plan B bevindt zich net over de grens, in Hilvarenbeek: in de Beekse Bergen onderneem je een safari met alles erop en eraan zonder op het vliegtuig te moeten stappen. HLN Shop geeft een checklist mee van wat je niet mag missen op je Nederlandse dan wel Afrikaanse safaritocht. -
vtwonen
Met deze tips blijft je basilicumplant voortaan wél in leven
-
Kan je de houdbaarheid van vlees verlengen door het al te bakken en in de koelkast te bewaren?
-
PREMIUM
Nieuw gehypet middeltje om af te vallen kost 5 euro bij Kruidvat: hoe nuttig is water met toegevoegde elektrolyten?
Vergeet water met citroen of appelazijn: water met elektrolyten is de nieuwste gezondheidsobsessie van het internet. Het zou het ideale hulpmiddeltje zijn om af te vallen, maar ook om spierherstel na het sporten te bevorderen. Wat zijn elektrolyten precies en wat doen ze met je lichaam? Sportdiëtist Tom Vandenbussche geeft advies. “Mensen met nierproblemen of een instabiele bloeddruk moeten opletten.” -
Dit zijn de verschillen tussen Spaanse en Belgische aardbeien (en het is niet alleen de prijs)
Het Belgische aardbeienseizoen staat in de startblokken. Alleen krijgt de Belgische teelt stevige concurrentie van de Spaanse aardbeien. De rode vruchten uit ons land kosten voorlopig tot wel drie keer meer dan de zuiderse exemplaren. Hoe komt dat juist? En zullen de prijzen van Belgische aardbeien zo hoog blijven? “Mogelijk zitten de eerste seizoenspromo’s er al aan te komen.” -
Jobat
Ontslag gekregen of genomen: op welke werkloosheidsuitkering kan je dan rekenen?