We eten meer zuivel sinds de coronacrisis: “Melk blijft nog altijd het populairste product”
Een scheutje melk in je koffie, een plakje kaas op je boterham of boter om je vlees in te bakken: sinds de coronacrisis is het thuisverbruik van zuivel gemiddeld 7,4% gestegen tegenover 2019. Gemiddeld eet een Belg 4 keer zuivel per dag. Dat blijkt uit een onderzoek uitgevoerd door iVox en GfK in opdracht van VLAM. “Zuivel neemt een belangrijke plaats in onze eetgewoonten in.”
81% van de Belgen eet volgens iVox minstens één zuivelproduct per dag en de gemiddelde Belg gaat zelfs vier keer per dag voor een portie zuivel. Of het nu gaat over een potje yoghurt bij het ontbijt of boter om op je boterham te smeren: zuivel blijkt een belangrijk onderdeel in ons eetpatroon te blijven. Amper 1 procent van de Belgen geeft aan helemaal nooit zuivelproducten te consumeren. Die conclusies kwamen voort uit een studie over het totale verbruik van de Belg in 2021.
Millenials vs. ouderen
In vergelijking met ouderen eet de groep millennials (18-35 jaar) iets minder zuivel per dag (3,6 zuivelmomenten) tegenover het algemene gemiddelde van 4. Millennials laten vaker de melk bij de koffie, de boter op de boterham, bakboter voor in de pan, kaas en yoghurt achterwege. Wel consumeren ze vaker melk bij hun ontbijtgranen, muesli en havermout of gebruiken ze melk als basis voor andere dranken zoals chocomelk. Ook drinkyoghurt en room passeren bij jongeren meer dan bij ouderen. Bij die laatste groep lijkt het zuivelverbruik zich te verspreiden over de klassieke melk in de koffie en boterham met kaas. In totaalvolume blijft melk de grootste zuivelcategorie met een aandeel van 52,4%, gevolgd door 47% aandeel voor kaas. Kaas steeg de afgelopen jaren in marktaandeel, terwijl boter en yoghurt aan marktaandeel inboetten.
Millennials laten vaker de melk bij de koffie, de boter op de boterham, bakboter, kaas en yoghurt achterwege
3,04 miljard euro uitgegeven aan zuivel
Op basis van een consumentenpanel bij 6.000 Belgische gezinnen ontdekten VLAM en GfK Belgium dat de coronacrisis en de bijbehorende maatregelen het algemene verbruik van deze zuivelproducten deed toenemen. Waar mensen normaal gezien buitenshuis hun latte bestelden, maakten ze nu thuis hun eigen koffie met melk. Door die ommekeer lag de besteding aan verse voeding in 2020 al 14% hoger dan in 2019 en in 2021 was dit nog steeds 12% hoger dan in 2019. In totaal werd er zelfs 3,04 miljard euro uitgegeven aan zuivel, in tegenstelling tot 2,83 miljoen euro in 2019. In 2020 bedroeg dit 3,16 miljard euro. Die cijfers bewijzen dat zuivel nog steeds populairder blijft dan voor corona, zelfs als mensen weer meer buitenshuis kunnen gaan voor hun zuivelmomenten.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Studies tonen antidepressief effect van saffraan: hoe kan je het gebruiken om je beter in je vel te voelen?
-
PREMIUM
Zo eet je je darmen gezond: “6 simpele tips, maar bij buikpijn of veranderende stoelgang is er meer nodig”
Wie aanhoudende buikpijn en veranderde stoelgang opmerkt, krijgt vaak te horen dat hij het prikkelbare darmsyndroom heeft. Maar wijzen deze klachten altijd op dit syndroom of heb je soms ook ‘gewoon’ gevoelige darmen? En kan je volgens het FODMAP-dieet eten om deze darmklachten preventief te vermijden? Professor Heiko De Schepper legt uit en deelt 6 simpele tips om je darmen gezond te eten. “Voeding is de belangrijkste prikkel van het maag- en darmsysteem.” -
PREMIUM
“Met de juiste voeding vermijd je hoofdpijn en stijve spieren": wat eet en drink je best voor en na een loopwedstrijd?
De Antwerp 10 miles, 20 km van Brussel of halve marathon van Damme: nu de lente in het land is, zijn ook de loopklassiekers terug. En die zijn populairder dan ooit, maar wat eet je als amateursporter best om je prestatie te verbeteren? Sportdiëtiste Stephanie Scheirlynck en voedingsdeskundige Sandra Bekkari leggen uit wat je best voor, na en tijdens de wedstrijd eet. “Drie borden spaghetti ná je training hebben niet echt nut.” -
-
PREMIUM
“Aan havermelk, zeewier en olijfolie geven wij aardig wat geld uit”: zo bespaart Jason-Louise op haar gezonde en biologische winkelkar
-
PREMIUM
Voor 2,99 euro de beste kip curry uit de supermarkt: topslager Luc De Laet proeft er 10 en vindt één winnaar
Naast preparé en vleessalade kan kip curry niet ontbreken tussen de pistolets op de paasbrunch. Maar hoe goed is de kwaliteit van dat broodbeleg uit de supermarkt? Proef je goed gekruide kip in de versie van Lidl, of koop je beter een duurder potje in de plaatselijke Carrefour? Meesterslager Luc De Laet proeft tien merken, buist er drie en kiest één winnaar. “Het aroma van kurkuma hoort niet thuis in een kip curry.” -
PREMIUM
“Opmerkelijk dat niet gevraagd wordt hoe het vlees gebakken moet zijn”: hoe lekker is de steak in het beste steakrestaurant van Europa?
Als een vleesrestaurant een ster, de titel van beste steakrestaurant van Europa én die van vierde beste van de wereld op zijn naam heeft staan, boek je er weleens graag een tafeltje. De culinaire recensenten zijn duidelijk fan, maar wat vindt de ‘gewone’ steakliefhebber ervan? Stijn Baert nam de proef op de som en ging eten bij Carcasse in Koksijde. Is het vlees écht zo lekker? En hoeveel betaal je ervoor? “Hier durven ze hun eigen keuzes te maken.” -
PREMIUM
10 kaaskroketten uit de diepvries getest: Luc Bellings telt 6 miskopen en geeft één 9/10. “Een korst zo hard als beton”
-
PREMIUM
EXCLUSIEF. Tim Boury en Inge Waeles, powerkoppel met 3 Michelinsterren: “Soms zit er een hele haardos in de boter”
-
HLN Shop
Op reis met alleen maar handbagage: zo krijg je alles in je koffer zonder te moeten proppen
Outfits meenemen voor een chique diner, een sportieve wandeling én het strand, terwijl je enkel handbagage hebt voorzien: geeft de gedachte je al stress voordat je zelfs maar vertrekt? Niet nodig, want met deze praktische tips van HLN Shop zorg je ervoor dat je het maximale uit je handbagage haalt en met een gerust hart op het vliegtuig kan stappen. -
Waarom stinkt je urine na het eten van asperges? En heeft iedereen daar last van?
Pasen is niet alleen het seizoen van de paaseitjes, maar ook van de asperges. Soms hoor je dat je urine anders ruikt of zelfs stinkt na het eten van asperges. “Zo’n vijftig procent van de bevolking heeft daar last van”, licht professor en uroloog Piet Hoebeke toe. Hoe komt dat? En waarom ervaart die andere 50 procent dat probleem niet? -
Spaargids.be
Meer spaarrente strikken? Met deze tips loop je je getrouwheidspremie niet mis