Federale regering heeft akkoord over hervorming kunstenaarsstatuut

Frank Vandenbroucke en Pierre-Yves Dermagne ©  Dieter Telemans

De federale regering heeft een akkoord over de hervorming van het kunstenaarsstatuut. Dat melden de betrokken ministers Frank Vandenbroucke, Pierre-Yves Dermagne en David Clarinval. Vrijdag komen de teksten op de agenda van de ministerraad.

jvh
Bron: BELGA

De regering voert een ‘kunstwerkattest’ in, dat niet enkel open staat voor kunstenaars, maar ook voor mensen in technische en ondersteunende activiteiten in de kunstensector.

Het kunstwerkattest biedt gedurende vijf jaar volledige sociale bescherming en wordt toegekend door een commissie waarin onder meer de sector, de vakbonden en de overheid zijn vertegenwoordigd. Om aan de voorwaarden te voldoen, worden voortaan ook de periodes meegerekend waarin de kunstenaars onzichtbaar werk leveren, bijvoorbeeld tijdens hun voorbereiding van een voorstelling.

Kunstwerkers maken voortaan aanspraak op een maandelijks bedrag van ten minste 1.507,54 euro (voor samenwonenden en alleenstaanden) en 1.652,82 euro (voor gezinshoofden). Per gewerkte dag gaat er een stuk van het bedrag af. De vergoeding kan worden gecumuleerd met 9.628,32 euro per drie jaar uit auteursrechten

Voor starters komt er een tijdelijk attest, dat hen drie jaar de kans geeft om aan de voorwaarden voor een definitief attest te voldoen. Deze regeling is eenmalig.

Ter vervanging van de Kleine Vergoedingsregeling wordt een Amateurkunstenvergoeding ingevoerd. Die vergoeding blijft flexibel, maar spitst de voorwaarden toe op de artistieke amateurpraktijk, om zo misbruik in het professionele circuit sterk terug te dringen. Bij de opdrachtgevers die gebruikmaken van het systeem zal een solidariteitsbijdrage van 5 procent worden geïnd.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen