©  Martijn Bijzitter

Bart Swings wint skeelermarathon in Nederland voor de derde keer (en wist “schande van 2016” uit)

Bart Swings heeft dinsdagavond een skeelermarathon in het Nederlandse stadje Steenwijk voor de derde keer op zijn naam geschreven. De olympische kampioen op de massastart verwees de Nederlander Bart Hoolwerf naar de tweede plaats.

Bron: BELGA

Het ging om de 36e editie van de Klim van Steenwijk, achttien ronden van 2.400 meter, eindigend met een venijnig klimmetje. Het was zijn tweede seizoenzege na de eerste plaats in de afvallingskoers van zondag op de piste in het Duitse Geisingen.

Door zijn overwinning maakte Swings een oude nederlaag tegen de Nederlander Gary Hekman goed. Die boekte zes jaar geleden op de Klim een triomf. Destijds ging het om de Europese titel.

Swings voelde al in het begin dat de benen goed waren, vertelde hij aan de gespecialiseerde site schaatsen.nl. Hij heeft geen last meer van de liesblessure die hij anderhalve week geleden in Gross-Gerau opliep en die hem het afgelopen weekend nog hinderde.

Tot genoegen van Swings kozen de Nederlanders voor een levendige wedstrijd en vielen ze volop aan. Hekman en Crispijn Ariëns demarreerden om de beurt. Swings vond dat “plezant”, hij moest wel zorgvuldig met zijn krachten omgaan. Op de laatste klim hield hij alle concurrenten achter zich.

Swings nam na zijn olympische triomf in Peking slechts twee weken rust. “Meer had ik niet nodig. In de aanloop naar de Spelen deed ik al een maand heel weinig, om zo fit en uitgerust mogelijk naar China te reizen. Het was meer het mentale gedeelte dat zwaar woog. Dat verdrijf ik juist door te skeeleren, omdat die sport me zo ontzettend veel plezier geeft. En wanneer je dan ook nog eens een beetje de schande van 2016 kan uitwissen. Ik raakte toen onderaan de klim in gevecht met een Italiaan en dat brak me op. Maar vandaag pakte ik het allemaal slim aan in de sprint.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer