Direct naar artikelinhoud
NieuwsBuitenland

‘Bereidt Rusland nu ook een ‘denazificatie’-operatie voor tegen Zweden?’: affiches noemen beroemdheden als Astrid Lindgren ‘nazi’s’

De affiches die in het straatbeeld van Moskou zijn verschenen.Beeld rv

‘Wij zijn tegen het nazisme, zij niet.’ Die Russische tekst, met daaronder drie internationaal bekende Zweden, hangt tegenwoordig op aan verschillende bushaltes in Moskou. Ook online doet de afbeelding de ronde. Onder andere de schrijfster van de Pippi Langkous-verhalen Astrid Lindgren wordt er als nazi afgeschilderd.

De boodschap die de affiche moet verspreiden, is duidelijk. Naast Lindgren worden ook de bekende filmregisseur Ingmar Bergman en Ikea-oprichter Ingvar Kamprad beschuldigd van nazisympathieën, met daarop het woord ‘Wij' in de kleuren van de Russische vlag, en het woord ‘zij’ in die van de Zweedse vlag. De affiches hangen onder andere op aan een bushalte voor de Zweedse ambassade in Moskou. 

Naast de foto's van de drie bekende Zweden staan uit hun context gerukte en bij elkaar geraapte quotes. Zo wordt Lindgren geciteerd uit haar dagboek uit de Tweede Wereldoorlog. Daarin schrijft ze in het vooruitzicht van een mogelijke invasie van Stalins Sovjet-Unie van het neutrale Zweden: “Ik zal denk ik nog liever heel mijn leven ‘Heil Hitler’ zeg dan de Russen er nog eens bovenop te krijgen. Ik kan niets ergers dan dat bedenken.”

Twitter bericht wordt geladen...

Uitwisselingsstudent

Bij Bergman worden een aantal quotes uit zijn memoires aangehaald, waarin hij het heeft over de periode toen hij als 16-jarige als uitwisselingsstudent in Duitsland woonde. Hij beschrijft daarin hoe hij als jongeman werd meegenomen naar een bijeenkomst van de nazi's. “Ik had nog nooit zo’n uitbarsting van immense energie gezien”, aldus Bergman. “Ik riep met iedereen mee, hield mijn arm omhoog zoals iedereen, en vond het zoals iedereen geweldig.” De passages waarin hij erkent dat hij op dat moment niet beter wist en gebrainwasht was, worden op de affiche niet vermeld.

Ook de quotes van Ikea-oprichter Kamprad (“Ik was een Nazi! Ik bewonderde Hitler!”) komen uit zijn memoires. Kamprad sloot zich als 16-jarige aan bij een nazistische jeugdbeweging in Zweden, maar noemde dat later "de grootste vergissing uit mijn leven”.

Wie of wat er achter de campagne zit is niet geheel duidelijk: onderaan wordt enkel de organisatie ‘Onze overwinning’ genoemd. De locatie duidt echter op een doelbewuste provocatie richting Zweden, dat net als Finland richting NAVO-lidmaatschap evolueert. 

‘Zijn er dan geen grenzen?’

Voormalig Zweeds premier Carl Bildt toont zich op Twitter verontwaardigd over de campagne. “Zijn er dan geen grenzen? Of is Rusland nu ook een ‘denazificatie’-campagne aan het voorbereiden tegen Zweden?” Volgens Bildt zullen de affiches de steun voor NAVO-lidmaatschap in zijn land alleen maar vergroten.

Het Zweedse ministerie van Buitenlandse Zaken zegt in een verklaring tegenover de openbare zender SVT op de hoogte te zijn van de affiches, maar wil “niet ingaan op een publieke polemiek met de Russische organisatie erachter. In Rusland gebruiken ze herhaaldelijk beschuldigingen van ‘nazisme’ tegen landen en individuen die terechte kritiek op de acties van Rusland uiten.”

Sinds gisteren ligt Rusland diplomatiek ook al met Israël overhoop. Volgens Moskou steunt Jeruzalem ‘het neonazi-regime in Kiev’.

Twitter bericht wordt geladen...