Beeld ter illustratie.
Volledig scherm
Beeld ter illustratie. © iStock

HET DEBAT. Geen zedenleer of godsdienst meer, maar vak 'maatschappelijke vorming' in het onderwijs: goed idee of niet?

Basisschool Simonnet in Sint-Martens-Latem vervangt op 1 september de lessen godsdienst en zedenleer door een nieuw vak: maatschappelijke vorming. “Het is een allesomvattend vak dat de normen en waarden van Simonnet in een maatschappelijke context plaatst”, verduidelijkt directeur Paul Lauwers. Wat denk jij? Moeten zedenleer en godsdienst vervangen worden door één vak maatschappelijke vorming? Vanavond bundelen we de boeiendste reacties in een nieuw stuk. Lees hieronder alvast wat enkele experts ervan vinden.

121 reacties

  • Denise puttaert

    2 jaar geleden
    Ja, vervang de lessen godsdienst en zedenleer door ethiek en maatschappelijke vorming. Ons onderwijs niet als opdracht kan hebben van de leerlingen goede katholieken, of islamieten of .. te maken, maar mensen die doordrongen zijn van het belang van menselijkheid, respect, mededogen en zorg voor elkaar en de omgeving. Een 2de reden is dat de huidige regeling een ongelooflijke verspilling is van mensen in het onderwijs. In het GO heb je een komen en gaan van leerkrachten voor soms 1 of 2 kinderen.
  • robert stijnen

    2 jaar geleden
    Had al veel vroeger moeten gebeuren dit is kinderen respect voor elkaar leren Dit is leren omgaan met elkaar en het zou het voor de scholen veel eenvoudiger zijn en de papier berg en planlast verminderen was dit niet het doel van de ministers ?
  • jacques vermeersch

    2 jaar geleden
    Natuurlijk kan dat respect leren hebben voor je medemens dat is het voornaamste en al die religie buiten de school houden
  • jef coveliers

    2 jaar geleden
    Dat is een zeer goed idee. Geen enkele religie is het waard om aandacht aan te geven. Het enige wat men wel kan aanleren is hoe je een goed mens kan zijn met wederzijds respect voor andere mensen en dieren. En daar heb je geen religie voor nodig, integendeel
  • Jean Foubert

    2 jaar geleden
    Een gezamenlijke les, waarin de verschillen, maar ook de overeenkomsten tussen alle religies en levensbeschouwingen en geaardheid in de aandacht worden gezet, lijkt mij perfect. En dan vooral de nadruk leggen op wederzijds respect en aanvaarding.