Direct naar artikelinhoud
Belangrijk nieuwsOorlog in Oekraïne

Europese Commissie wil olieboycot tegen Rusland, die ook Europa hard zal treffen

Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen.Beeld AP

De Europese Commissie wil dat de EU eind dit jaar stopt met de import van alle olie uit Rusland. Voor Hongarije en Slowakije komt er een langere overgangsfase omdat ze nauwelijks alternatieven hebben voor de Russische import. De oliecontracten van deze twee landen mogen tot eind 2023 doorlopen.

en

Het extra jaar is minder dan Boedapest en Bratislava wilden, afgelopen weekend werd gesproken over twee jaar extra tijd. Slowakije zei vier jaar nodig te hebben om grote economische schokken te voorkomen.

Deze week bespreken de lidstaten het Commissievoorstel. Voor een akkoord is de instemming van alle 27 landen nodig. Ondanks het gewicht van het inmiddels alweer zesde Europese sanctiepakket en de weerstand in Hongarije en Slowakije, verwachten betrokken EU-ambassadeurs dat unanimiteit bereikt wordt.

“Het wordt niet makkelijk”, zei Commissievoorzitter Von der Leyen vanmorgen bij de presentatie van de plannen in het Europees Parlement in Straatsburg. “Maar het kan niet anders.” Ze kreeg applaus van de parlementariërs. De sancties moeten de Russische economie hard treffen, zodat de financiering van het leger stokt.

Vergelding

Diplomaten stellen dat de olieboycot ook de EU hard zal treffen. ‘Misschien nog wel harder dan Rusland’, aldus een van hen. EU-landen vrezen dat Moskou als vergelding de gastoevoer naar Europa stopzet. Circa eenderde van de Europese gasimport komt uit Rusland, Russische olie is goed voor een kwart van de EU-import.

Dit omvat het sanctiepakket concreet:

• De Europese Commissie wil binnen dit en een half jaar de invoer van ruwe aardolie uit Rusland volledig verbieden. Voor het eind van het jaar moeten ook afgeleide producten zoals benzine en andere olieproducten uit Rusland verboden worden.

• Verder stelt de Commissie voor nog eens drie grote Russische banken af te sluiten van internationale betalingsdienst SWIFT, waaronder nu ook de grootste bank uit Rusland, Sberbank.

• De Commissie wil ook Europese accountants en consultants aanpakken die Rusland helpen.

• De militairen en officieren die betrokken waren bij de moorden in Boetsja en de belegering van Marioepol krijgen ook sancties opgelegd. “Hiermee sturen we een belangrijk signaal”, zei von der Leyen. “We weten wie u bent en u raakt hier niet zomaar mee weg.”

• Tot slot wil de commissie drie grote Russische tv-zenders weren. “Zij verspreiden op een agressieve manier Poetins leugens en propaganda”, aldus Von der Leyen.

Volgens Von der Leyen zal Rusland de oorlog in Oekraïne niet winnen. Ze wees erop dat de wederopbouw van Oekraïne na afloop van de oorlog honderden miljarden euro’s zal kosten. Een flink deel daarvan zullen de EU-lidstaten moeten betalen. De Commissievoorzitter wil dat die miljarden gericht worden ingezet, zodat de Oekraïense economie wordt gemoderniseerd, het milieu verbetert en corruptie in het land wordt bestreden. Op die manier wordt het pad naar een Oekraïens EU-lidmaatschap geëffend, aldus Von der Leyen.

Lees ook

Kunnen we zonder Russische olie? De gevolgen van de oorlog in Oekraïne kunnen straks ook bij ons heel tastbaar worden

Welk kleurloos imago? Hoe de EU met Ursula von der Leyen een kanon in huis haalde

Volg alle ontwikkelingen over de oorlog in Oekraïne in onze liveblog