imago images/Geisser

Duitse procureur in onderzoek Madeleine McCann: "We zijn zeker dat Christian B. de moordenaar is"

"We zijn zeker dat Christian B. de moordenaar is vanĀ de verdwenen Britse kleuter Madeleine McCann." Dat zegt deĀ Duitse procureur die het onderzoek voert aan Portugese media. Volgens een onderzoeksjournaliste die de zaak al jaren volgt, zijn er sporen van het meisje gevonden in de camper van de verdachte. Dat nieuws kon de procureur niet bevestigen, maar wilde hij ook niet ontkennen.Ā 

Gisteren was het precies 15 jaar geleden dat de 3-jarige Maddie verdween tijdens een vakantie met haar ouders in het Portugese Praia da Luz. Naar aanleiding van die verjaardag werd procureur Hans-Christian Wolters geĆÆnterviewd door de Portugese onderzoeksjournaliste Sandra Felgueiras, die de zaak al jaren opvolgt.

"We zijn er zeker van dat Christian B. de moordenaar is van Madeleine McCann. We hebben nieuwe feiten en nieuw bewijsmateriaal gevonden. Het is geen forensisch bewijs, maar bewijs", zegt procureur Wolters in het interview. Op de vraag van de journaliste of er sporen van Madeleine zijn aangetroffen in de camper van Christian B., antwoordt Wolters dat hij geen details over het onderzoek kan geven. "Maar u kan het niet ontkennen?" Op die vraag zegt hij: "Ik wĆ­l het niet ontkennen."

Vezels van haar pyjama

In de camper zouden vezels van de pyjama zijn aangetroffen die Madeleine droeg op het moment van haar verdwijning in de noodlottige nacht van 3 mei 2007. Dat zegt althans de Portugese onderzoeksjournaliste Sandra Felgueiras. Christian B., de enige officiĆ«le verdachte in de zaak, woonde destijds in die wit-gele Volkswagen-camper.Ā 

De camper waarin verdachte Christian B. destijds woonde

Pas in 2017 bracht het Duitse gerecht hem voor het eerst in verband met de verdwijning van Madeleine McCann.Ā Christian B. werd toen uitgeleverd aan Duitsland, nadat hij op heterdaad was betrapt op seksueel misbruik tegen vier Portugese kinderen, allemaal meisjes onder de 14 jaar. Er lopen nog zes andere aanklachten tegen hem. De opeenvolgende gevangenisstraffen die hij in Duitsland riskeert, kunnen oplopen tot levenslang.Ā 

Twijfel in Portugal

In Portugal, waar Madeleine verdween, twijfelen ze aan het verhaal van de Duitse procureur. "Die twijfels zijn er eigenlijk al van toen de Britse politie het onderzoek aan Portugal ontnam", duidt correspondent in Portugal, JosƩ da Silva. "De inspecteur die toen met de zaak bezig was, GonƧalo Amaral, werd ervan beschuldigd eenzijdig te kijken naar de zaak."

In Portugal denken ze dat Christian B. verdacht wordt omdat het iedereen heel goed uitkomt

Correspondent in Portugal JosƩ da Silva

Het is precies die inspecteur, maar ook andere misdaadkenners, die zich vragen stellen bij het huidige onderzoek, aldus da Silva. Ze wijzen erop dat de Duitse procureur geen hard, forensisch bewijs voorlegt voor zijn beschuldiging van Christian B. "In Portugal denken ze dat Christian B. verdacht wordt omdat het iedereen heel goed uitkomt. Hij heeft al het profiel van een seksueel roofdier dus het ligt iedereen goed om hem aan te merken als verdachte. Maar heeft hij het ook daadwerkelijk gedaan? Dat is continu onduidelijk."

"De hele tijd focussen op Christian B, zonder dat er daadwerkelijk hard bewijs is, is volgens Amaral een manier om het onderzoek dood te laten lopen",Ā voegt da Silva nog toe. "Hij is bevreesd dat de ware schuldige of schuldigen buiten schot zullen blijven." Christian B. blijft ondertussen elke betrokkenheid met de verdwijning van Madeleine ontkennen.

Beluister hier het gesprek met correspondent JosƩ da Silva in "De wereld vandaag" op Radio 1:

Meest gelezen