Het incident speelde zich af in een van de cafés in het centrum van Bornem. © Joris Herregods

Man riskeert twee jaar cel voor uithaal met glas: “Eén millimeter verder en de halsslagader was doorboord”

Bornem -

Een 30-jarige Bornemnaar hangt een celstraf van twee jaar boven het hoofd voor een schermutseling in een café. De man haalde vol uit met een glas en stak een andere cafébezoeker ermee in de halsstreek. “Het kleinste kind weet dat er een slagader in de halsstreek loopt en dat een uithaal potentieel dodelijk kan zijn”, benadrukte de advocate van het slachtoffer tijdens het proces van woensdag.

Theo Derkinderen

De feiten speelden zich vijf jaar geleden af in een café in het centrum van Bornem. Toen greep K.M. uit Bornem naar een glas en haalde ermee uit richting R.E. Die werd geraakt in de halsstreek en bloedde hevig. “Volgens meneer R.E. had hij gezien dat er een conflict was ontstaan tussen K.M. en een andere persoon en kwam hij tussen om de gemoederen te bedaren en een escalatie te voorkomen. Maar luttele ogenblikken later kreeg hij het glas in de halsstreek. Het glas brak en achteraf werd vastgesteld dat het slachtoffer vijf verschillende steekwonden had”, zei openbaar aanklager Vince Matheussens. “K.M. zelf zei dan weer dat hij zich bedreigd voelde en dat er een duw aan het incident was voorafgegaan. Het gebruikte geweld was alleszins buiten proportie. Dit was een slag met de bedoeling om het slachtoffer te raken.”

Laf en zinloos

Tegen K.M. eiste de aanklager twee jaar cel en een boete van 1.600 euro, eventueel met probatie-uitstel. Slachtoffer R.E. stelde zich burgerlijke partij tijdens het proces. “Dit is een voorbeeld van laf en zinloos geweld. Meneer E. is tussengekomen bij een verbale ruzie in een café en vroeg aan beide partijen om kalm te blijven. Maar hij moest dat bekopen met een aanval. Het heeft geen haar gescheeld of de gevolgen waren veel erger geweest voor onze cliënt. Eén millimeter verder en zijn halsslagader was geraakt. Eén millimeter. Dat was een potentieel dodelijke uithaal”, zei advocate Isabelle Slaets. “Wij vragen om deze feiten te herkwalificeren naar poging tot doodslag in plaats van slagen en verwondingen. Meneer M. haalde uit met een scherp voorwerp en raakte het slachtoffer op een gevaarlijke plaats in het lichaam. Tot op vandaag ondervindt de man overigens nog steeds medische problemen door de steekpartij.”

Beklaagde K.M. gaf de feiten tijdens het proces volmondig toe. “Ik wil mijn excuses aanbieden. Ik heb enorm veel spijt van hetgeen ik gedaan heb. Maar ik voelde me geprovoceerd en had schrik. Mijn reactie was helemaal fout en dom”, zei hij.

Afgeperst

Advocaat Frédéric Thiebaut verdedigde de man en stond stil bij twee getuigenissen in het dossier. “Twee mensen verklaren dat meneer R.E. mijn cliënt eerst lastigviel. Dat is ook niet onbelangrijk. En meer nog: na de feiten heeft meneer E. mijn cliënt ook proberen af te persen. Hij moest 75.000 euro overhandigen of er zouden wat zware jongens naar hem worden gestuurd. Voor die feiten is R.E. ondertussen ook veroordeeld”, reageerde de strafpleiter. “Maar het klopt dat mijn cliënt heeft uitgehaald met het glas. Hij pleit daarvoor ook schuldig. De feiten zijn ondertussen al vijf jaar geleden. Rekening houdend met al die omstandigheden vraag ik om mijn cliënt een opschorting of werkstraf op te leggen.”

De rechter velt op 1 juni een uitspraak in het dossier.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Blikvangers Mechelen