Axel Daeseleire heeft heimwee naar de Sinksenfoor uit zijn kindertijd, toen die nog een vaste stek had op de Gedempte Zuiderdokken. 

Axel Daeseleire is ‘peter van de Sinksenfoor’: “Levende volkskunst die thuishoort in het stadscentrum”

Antwerpen -

Over dag op dag één maand gaat de eerste Sinksenfoor in post-coronatijd van start. Tv-figuur Axel Daeseleire (53) draagt dit jaar de titel ‘peter van de Sinksenfoor’. De foor is voor Daeseleire jeugdsentiment, een stukje Antwerpse volkscultuur dat niet thuishoort op Spoor Oost maar in het stadscentrum. Maar op een nieuwe verhuis hoeft hij voorlopig niet te rekenen.

Jonas Rosquin

Er stond maandenlang een tentencomplex dat dienstdeed als testcentrum en vaccinatiedorp, maar op dit moment oogt Spoor Oost in Borgerhout weer als een kale stenen vlakte. Daar komt over enkele weken verandering in. Dan slaan de eerste foorkramers er hun spreekwoordelijke tenten op, om vanaf zaterdag 4 juni vijf weken lang leven, pret en plezier te brengen op het voormalige spoorwegemplacement langs de Noordersingel.

Op 4 juni opent de Sinksenfoor weer op Spoor Oost. ©  BELGA

Met Axel Daeseleire heeft de organisatie een peter aangesteld die zelf een beetje Sinksenfoor door de aderen heeft stromen. “De foor is voor mij een soort van levende volkskunst. Ik heb het als kind altijd heel fascinerend gevonden, en ook als volwassene blijft het mij boeien”, zo toont de acteur, presentator en kunstenaar zich meteen een bevlogen ambassadeur.

Laat de naam Sinksenfoor vallen en Daeseleire begint aan een nostalgische trip down memory lane. De Rotor, de Cake Walk (“Kakkewalk op z’n Antwerps”), de botsauto’s mét pitspoezen, de lunaparken waar hij zijn volledige spaarpot verbraste, maar ook de van siroop druipende ‘lackmans’ (“Die van Désiré de Lille zijn de enige echte”) … Ze verklaren de mythische status van de Sinksenfoor voor Daeseleire.

“Tegenwoordig weerklinken aan de meeste attracties luide beats, maar in de jaren zeventig hoorde je een kakofonie van grave discomuziek. Dan zag je een kerel half uit een karretje van de Cortina Jet hangen op de tonen van de Bee Gees ... Het was toen mijn kinderdroom om die gast te worden die die bochtjes zo fluks nam.”

Stoer uit een karretje van de Cortina Jet hangen, het was de kinderdroom van Axel Daeseleire. © rr

Shakespeare

Al moet het Daeseleire van het hart dat het sinds 2015, sinds de gedwongen verhuis van de Gedempte Zuiderdokken naar het meer afgelegen Spoor Oost, niet meer helemaal hetzelfde is. “Ik vind het heel spijtig dat de foor weg is van het intussen chique geworden Zuid. Je zag daar notarissen en advocaten praten met de loodgieter en de man aan de band. Die symbiose was prachtig en maakte de Sinksenfoor voor mij een essentieel onderdeel van de stad”, mijmert hij.

“De Sinksenfoor is voor mij pure volkscultuur. En die dreigt stilaan te verdwijnen, net als gebeurd is met de reuzenommegang met de walvis. Ook de poesjenellen staat hetzelfde lot te wachten.” Daeseleire waagt zich aan een vergelijking met William Shakespeare. “Die werd in de Elizabethaanse periode met zijn toneel buiten de stadswallen gezet, om even later te worden aanzien als een van de grootste schrijvers ter wereld; terecht. Of de Sinksenfoor ook ooit die krans zal dragen weet ik niet, maar we dreigen nu iets waardevols te verbannen, iets dat we zouden moeten omarmen en binnentrekken.”

De Sinksenfoor op de Gedempte Zuiderdokken. Die tijden komen, tot spijt van wie het benijdt, niet meer snel terug. ©  Arlette Stubbe

Verankerd op Spoor Oost

Op een snelle terugkeer naar het stadscentrum moet Daeseleire nochtans niet rekenen, ondanks eerdere speculaties dat de Sinksenfoor op termijn een nieuwe stek zou kunnen krijgen aan de vernieuwde Scheldekaaien. “Dat is niet aan de orde”, klinkt het op het kabinet van schepen van Foren Peter Wouters (N-VA). “We zijn ons uiteraard bewust van de bewogen voorgeschiedenis, maar we denken dat de forains intussen een tweede thuis hebben gevonden op Spoor Oost. We willen de Sinksenfoor daar verankeren.”

“Uit een haalbaarheidsstudie die we vorig jaar hebben laten uitvoeren komt deze locatie als duidelijke winnaar uit de bus. We hebben er goede hoop op dat heel veel mensen hun weg naar de foor zullen vinden en dat we het bezoekersrecord zelfs weer van de tabellen kunnen vegen.”

Verkeerde locatie of niet, Daeseleire zal ook dit jaar een van die foorgangers zijn. “Vroeger nam ik mijn neefjes of petekinderen wel eens mee. Misschien moet ik die traditie weer oppikken, ook al zijn ze inmiddels opgegroeid. En met mijn plusdochter wil ik wel eens een van die nieuwe attracties uittesten.”

LEES OOK.

- Foorkramers blij met korting standgeld Sinksenfoor, maar onzeker over toekomst: “Ik vrees dat kleinere foorkramers er tussenuit gaan vallen”

- De truken van de Sinksenfoor. Van gemanipuleerde grijpkranen tot kromme geweerlopen: waar of niet waar?

 

Hoger, sneller, spectaculairder: een greep uit de nieuwe attracties

V Maxx

Met zijn hoogte van 60 meter is deze attractie de hoogste van de Sinksenfoor. De V Maxx draait aan 120 km/uur, waardoor de adrenaline door je lijf zal gieren. Aan elk uiteinde van de grote arm bevinden zich twee gondels, waardoor er twee keer acht mensen kunnen plaatsnemen, voeten bengelend in de leegte.

Sky Glider

Ook deze zweefmolen met gondels is geen aanrader voor mensen met hoogtevrees. Op 40 meter hoogte kunnen 24 mensen tegelijk rondjes draaien.

X-treme 

Deze attractie is 25 meter hoog en draait in drie richtingen: via de grote arm, het kruis waar de gondels aan hangen en de gondels zelf, die ook nog eens overkop gaan.

Techno Power

Een nieuwe thrill ride voor groot en klein (vanaf 1,20m). Een attractie met vier grote armen die rond een middenas draaien. Elke arm bevat op het einde drie gondels waarin telkens twee personen kunnen plaatsnemen. Die draaien dan rond hun as, waardoor de inzittenden een sterke g-kracht ervaren.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen