Archiefbeeld. ©  AP

Rusland simuleerde lancering kernwapens en oefent op “eventuele vergeldingsaanval”

Het Russische leger heeft woensdag simulatielanceringen van kernwapens uitgevoerd in de Russische exclave Kaliningrad. Dat heeft het Russische ministerie van Defensie bevestigd in een mededeling.

Bron: BELGA

Tijdens militaire oefeningen in de exclave tussen EU-lidstaten Polen en Litouwen heeft Rusland “elektronische lanceringen” van Iskander-raketten gesimuleerd. Die raketten zijn in staat om met kernkoppen uitgerust te worden.

Het Russische leger oefende niet alleen “elektronische aanvallen”, maar ook een manoeuvre om “een eventuele vergeldingsaanval” te vermijden.

Gevechtseenheden oefenden voorts ook “operaties onder omstandigheden van straling en chemische besmetting”. Aan de oefeningen namen meer dan honderd militairen deel.

Rusland heeft zijn nucleaire strijdkrachten kort na de invasie van Oekraïne in hoge staat van paraatheid gebracht. Russisch president Vladimir Poetin heeft het Westen al gewaarschuwd voor “bliksemsnelle” represailles indien het Westen zich rechtstreeks in het Oekraïense conflict zou mengen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER