“Hij snurkte, ze dacht dat hij lag te slapen”: vrouw laat gevallen vriend onderaan trap liggen, maar die overlijdt later in ziekenhuis

 ©  Theo Derkinderen

Mechelen/Duffel -

Een 35-jarige vrouw uit Duffel stond in Mechelen voor de correctionele rechtbank op verdenking van schuldig verzuim. In 2019 was haar vriend van de trap gevallen, maar liet de vrouw het na om onmiddellijk een ziekenwagen te bellen. “Ze legde een dekentje over hem omdat ze dacht dat hij gewoon lag te slapen en niet gewond was”, zei de advocaat van de vrouw. Haar vriend overleed later in het ziekenhuis.

Theo Derkinderen

In de vroege ochtend van 21 september 2019 viel een man van de trap in een woning in Mechelen. Zijn partner lag op dat ogenblik op de zetel te slapen en werd wakker van het lawaai. “Ze vond meneer onderaan de trap. Hij was op dat ogenblik aan het snurken en ze dacht dat hij lag te slapen. Ze legde een deken over hem en een T-shirt onder zijn hoofd en liet hem liggen”, zei openbare aanklager Nele Poelmans.

“Mevrouw ging terug slapen en werd omstreeks 12.30 uur ’s middags wakker. Haar vriend lag op dat ogenblik nog steeds in dezelfde houding onderaan de trap. Hij snurkte nog steeds en er was wat bloed zichtbaar. Uiteindelijk belde ze omstreeks 13.30 uur met de noodcentrale en vroeg de tussenkomst van de medische diensten omdat ze hem niet wakker kreeg.”

In coma

De man werd nog naar het ziekenhuis overgebracht en bleek een hersenletsel te hebben opgelopen. Hij lag nog enkele dagen in een coma en overleed op 24 september. Volgens het Openbaar Ministerie had de vrouw ’s nachts al moeten zien dat er iets niet klopte. “Uit de vaststellingen van de wetsdokter bleek dat ook mensen die niet medisch geschoold zijn hadden moeten kunnen zien dat meneer dringend hulp nodig had.”

De aanklager eiste zes maanden cel en een boete van 400 euro, allebei met uitstel. Advocate Veronique Gysbrechts stelde zich burgerlijke partij voor de twee kinderen van de overleden man. “Mevrouw had moeten weten dat je geen dutje doet onderaan de trap. Mocht ze diezelfde nacht onmiddellijk de hulpdiensten hebben gebeld, was er alleszins een grotere kans op overleven geweest. Het was duidelijk dat meneer op dat moment dringende medische hulp nodig had.”

Niet eerste keer

Beklaagde L.V. vroeg de vrijspraak aan de rechtbank. “Dit is een zeer intrieste zaak”, zuchtte advocaat Yves Vekemans. “Maar het was niet de eerste keer dat meneer viel omdat hij gedronken had en zijn roes verder uitsliep op de grond.”

“Hij had veel gedronken, die nacht. Mijn cliënte zag ’s nachts geen uiterlijke verwondingen. Haar vriend ademde nog, hij had hartslag en snurkte. Het verontrustte haar dan ook niet en ze dacht dat hij gewoon lag te slapen. Comaslapen, noemde ze het zelf. De ongerustheid sloeg wel toe toen ze enkele uren later ontwaakte en haar vriend nog steeds aan de trap lag.”

Volgens de verdediging was er geen sprake van schuldig verzuim. De rechtbank velt een vonnis op 2 juni. tdk

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen