V.l.n.r.:  Sergey (22), Yakub (20) en Damian (19)
Volledig scherm
PREMIUM
V.l.n.r.: Sergey (22), Yakub (20) en Damian (19) © Photonews

In gesprek met drie vrienden uit Rusland, Wit-Rusland en Oekraïne: “Het maakt ons gek dat onze families elkaar op dit moment kunnen vermoorden”

Ze zijn de beste maten in ons land, met elk hun apart — vijandig — staaltje geschiedenis. Damian (19) heeft Russische roots, Sergey (22) vluchtte uit Oekraïne en Yakub (20) verliet Wit-Rusland. Onze reporter ging in Brussel op café met het drietal. Een open gesprek over herkomst, vriendschap en oorlog: “Wat het meest frustreert is dat een neef van mij verplicht gemobiliseerd kan worden om familie van Sergey te vermoorden, terwijl wij hier zitten te praten.”

23 reacties

  • Gilbert De Meyer

    2 jaar geleden
    is inderdaad zo en altijd zo geweest , tot men er met het woord democratie ging gaan zwaaien, wat het ook mogen betekenen, en tot dat de USA zich daar met de EU samen gingen bemoeien. Ergste is dat wanneer de vrede terug keert, ze weer samen als goed buur moeten gaan leven, dat zal niet makkelijk zijn.
  • jaak Peeters

    2 jaar geleden
    Goed: neem wit-Rusland en Oekraîne dan op in Rusland. Dan is dit probleem opgelost.
  • Helene Van der Heyden

    2 jaar geleden
    Hoop dat ze dat ook aan thuisfront kunnen laten zien en ook de waarheid dat er oorlog is want dat wordt er nog steeds niet geloofde
  • Ives Ameel

    2 jaar geleden
    Die mensen spreken verstandige taal, waarom elkaar vermoorden waarom? Politici die om eigen belang iets opblazen waar geen enkel zinnig mens in geïnteresseerd is goed beseffende dat niet de politici, maar de Kernbom beslist hoe een oorlog afloopt één waterstof bom is voldoende Niet Poetin, niet Amerika, noch de stokers van de EU beslissen maar de kernbom die op onze kop neerkomt beslist, en maak niet uit waar die neerkomt en van wie, einde planeet.
  • Wim Wuytack

    2 jaar geleden
    Het zijn de politiekers die mensen tegen elkaar opzetten, zelfs bij ons,hoeveel Vlamingen zijn tegen de walen terwijl ze eigenlijk niks weten van die mensen?