Recept voor spaghetti Hawaï veroorzaakt felle kritiek online: “Een belediging voor de Italiaanse keuken"
Een Italiaans recept van de Britse nieuwssite BBC krijgt massaal veel reacties en niét omdat iedereen er fan van is. Het gaat om spaghetti met stukjes ananas in of ‘spaghetti Hawaï’. “Wat is dat voor een horror-recept?”, klinkt het op sociale media. De Italiaanse chefkok Peppe Giacomazza geeft zijn mening over het recept. “Ananas hoort thuis in desserts, niét in pasta.”
Als je ooit in Italië bent geweest, heb je het ongetwijfeld al eens gemerkt: vragen om een pizza Hawaï of een pizza met ham en ananas is not done. Je zal gevraagd worden om iets anders te kiezen of zelfs om de zaak te verlaten. De Britse culinaire auteur Lorna Cooper besloot om er nog een schepje bovenop te doen: in de eetrubriek van BBC, die normaal goed beoordeeld wordt, plaatste ze het recept voor een spaghetti Hawaï.
Cooper noemt het “een gezinsvriendelijk pastarecept dat het beste uit ingeblikt voedsel haalt”. In de ingrediëntenlijst vind je onder andere ananas, ham, knoflook en roomboter terug. De reacties daarop zijn niet min. Iemand op sociale media noemt het recept “een belediging voor de Italiaanse keuken”. Bij een andere gebruiker klinkt het dan weer dat “BBC Italië de oorlog heeft verklaard”. Het recept voor spaghetti Hawaï kan ook maar rekenen op een magere score van 1,5 op 5 sterren, waar de BBC Food-sectie doorgaans een pak beter doet.
Ananas in pasta is zoals spaghetti met salami en confituur: gewoon niet lekker
“Gewoon niet lekker”
De Italiaanse chefkok Peppe Giacomazza, van La Botte uit Genk, probeert de ophef op sociale media te verklaren. “Het is natuurlijk niet aan mij om te oordelen. Maar ik zou zeggen: probeer het gewoon zelf thuis om eens te proeven. Dan begrijp je instant de negatieve reacties die mensen op het recept geven. Het is eigenlijk een beetje zoals spaghetti met salami en confituur: gewoon niet lekker.” Ananas hoort volgens Peppe eerder thuis in desserts, niét in pasta. Het kan bijvoorbeeld lekker zijn bij vanille-ijsjes of je kan het ook roosteren.”
Ook wat de ananas-op-pizzakwestie betreft, bestond er al commotie genoeg. Zo vertelde het team van pizzeria Amuni in Brugge eerder al dat de combinatie ananas en pizza een echte no go was. “Nee, ananas komt echt niet op onze pizza”, klonk het toen we hen vroegen naar hét perfecte pizzarecept. “In Napels zijn al voor minder mensen vermoord.”
Maar oordeel vooral zélf of die ananas uw pasta of pizza smakelijker maakt. Of net niet.
Poll
Vind jij spaghetti hawaï een goed idee of niet?
-
Ja, lekker! (29%)
-
Nee, ananas past hier écht niet in! (71%)
Lees ook
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Waarom je het kookvocht van aardappelen niet mag hergebruiken in sauzen of gerechten
-
vtwonen
Met deze tips blijft je basilicumplant voortaan wél in leven
De basilicumplant: onmisbaar als je van Italiaans eten houdt én een groene sfeermaker op het keukenblad. Tenminste… voor zolang het duurt. Want zo’n plant in leven houden blijkt niet altijd even gemakkelijk. Daarom doet vtwonen.be je hieronder vijf toptips cadeau. -
PREMIUM
Nieuw gehypet middeltje om af te vallen kost 5 euro bij Kruidvat: hoe nuttig is water met toegevoegde elektrolyten?
Vergeet water met citroen of appelazijn: water met elektrolyten is de nieuwste gezondheidsobsessie van het internet. Het zou het ideale hulpmiddeltje zijn om af te vallen, maar ook om spierherstel na het sporten te bevorderen. Wat zijn elektrolyten precies en wat doen ze met je lichaam? Sportdiëtist Tom Vandenbussche geeft advies. “Mensen met nierproblemen of een instabiele bloeddruk moeten opletten.” -
-
PREMIUM
Moet je oude bieren écht weggieten zoals in ‘Alles mag weg’? Biersommelier legt uit welke bieren lang goed blijven
-
PREMIUM2
In de jaren 60 was het gelatine, nu vooral puur: dit vertellen kookboeken over hoe we leven
Kookboeken vertellen wat we graag smikkelen, maar ook hoe we leven en wat we belangrijk vinden. Soms is dat ‘gezond eten’, soms is dat ‘snel tafelen’, elk decennium kende zijn trends. Dit blijkt uit een project van het Centrum Agrarische Geschiedenis. Dat lijstte alle 7.000 (!) kookboeken op die sinds de jaren 60 op de Belgische markt verschenen. Hoe fel zijn onze gewoontes en smaken geëvolueerd door de jaren heen? En hoe koken we vandaag? Een blik in de potten en pannen van vroeger tot nu. -
Livios
Zo gebruik je je wasmachine en droogkast slimmer: “Het kost je iets meer, maar je bespaart ermee op de lange termijn”
Wie besparingen op de energiefactuur zoekt, neemt best een kijkje in de waskamer. We gebruiken de wasmachine en de droogkast vaak en die toestellen vertegenwoordigen dan ook een noemenswaardig deel van je energieverbruik. Hoe gebruik je ze op de meest energiezuinige manier? Bouwsite Livios vroeg het aan Arjan Hoffer van Bosch en Siemens. -
Waarom heb je niet veel honger na een intensief sportmoment, maar méér honger de dag erna?
-
KIJK. “Normaal is het 200 gram vlees per persoon, nu is dat 400 gram”: eerste echt lenteweekend zorgt voor stormloop in slagerijen
-
Jobat
Hoeveel werknemers krijgen maaltijdcheques? En wie mag op een dertiende maand of smartphone van het werk rekenen?
De werkende Belg kan op steeds meer extraatjes rekenen: de voorbije vijf jaar is het gemiddeld aantal extralegale voordelen met 10 procent toegenomen. Om welke voordelen gaat het precies (en welke zijn aan een terugval bezig)? Welke rol spelen je functie, statuut, opleiding en de sector waarin je werkt? En wat met de verschillen tussen man en vrouw? Jobat.be zocht het uit. -
Jobat
Ontslag gekregen of genomen: op welke werkloosheidsuitkering kan je dan rekenen?
Er komen heel wat formaliteiten bij kijken als je werkgever je ‘laat gaan’. Eén van de belangrijkste, waarvoor je ook zelf de nodige stappen dient te ondernemen, is de werkloosheidsuitkering. Terwijl je zoekt naar een nieuwe job – intensief én tijdrovend – zorgt deze vergoeding ervoor dat je niet zonder een inkomen komt te zitten. Maar wanneer heb je er recht op als bediende, en hoeveel bedraagt die uitkering? Jobat.be zoekt het uit. -
EU verbiedt “ongezonde” aroma’s voor rookworst en barbecuesaus