Recept voor spaghetti Hawaï veroorzaakt felle kritiek online: “Een belediging voor de Italiaanse keuken"
Een Italiaans recept van de Britse nieuwssite BBC krijgt massaal veel reacties en niét omdat iedereen er fan van is. Het gaat om spaghetti met stukjes ananas in of ‘spaghetti Hawaï’. “Wat is dat voor een horror-recept?”, klinkt het op sociale media. De Italiaanse chefkok Peppe Giacomazza geeft zijn mening over het recept. “Ananas hoort thuis in desserts, niét in pasta.”
Als je ooit in Italië bent geweest, heb je het ongetwijfeld al eens gemerkt: vragen om een pizza Hawaï of een pizza met ham en ananas is not done. Je zal gevraagd worden om iets anders te kiezen of zelfs om de zaak te verlaten. De Britse culinaire auteur Lorna Cooper besloot om er nog een schepje bovenop te doen: in de eetrubriek van BBC, die normaal goed beoordeeld wordt, plaatste ze het recept voor een spaghetti Hawaï.
Cooper noemt het “een gezinsvriendelijk pastarecept dat het beste uit ingeblikt voedsel haalt”. In de ingrediëntenlijst vind je onder andere ananas, ham, knoflook en roomboter terug. De reacties daarop zijn niet min. Iemand op sociale media noemt het recept “een belediging voor de Italiaanse keuken”. Bij een andere gebruiker klinkt het dan weer dat “BBC Italië de oorlog heeft verklaard”. Het recept voor spaghetti Hawaï kan ook maar rekenen op een magere score van 1,5 op 5 sterren, waar de BBC Food-sectie doorgaans een pak beter doet.
Ananas in pasta is zoals spaghetti met salami en confituur: gewoon niet lekker
“Gewoon niet lekker”
De Italiaanse chefkok Peppe Giacomazza, van La Botte uit Genk, probeert de ophef op sociale media te verklaren. “Het is natuurlijk niet aan mij om te oordelen. Maar ik zou zeggen: probeer het gewoon zelf thuis om eens te proeven. Dan begrijp je instant de negatieve reacties die mensen op het recept geven. Het is eigenlijk een beetje zoals spaghetti met salami en confituur: gewoon niet lekker.” Ananas hoort volgens Peppe eerder thuis in desserts, niét in pasta. Het kan bijvoorbeeld lekker zijn bij vanille-ijsjes of je kan het ook roosteren.”
Ook wat de ananas-op-pizzakwestie betreft, bestond er al commotie genoeg. Zo vertelde het team van pizzeria Amuni in Brugge eerder al dat de combinatie ananas en pizza een echte no go was. “Nee, ananas komt echt niet op onze pizza”, klonk het toen we hen vroegen naar hét perfecte pizzarecept. “In Napels zijn al voor minder mensen vermoord.”
Maar oordeel vooral zélf of die ananas uw pasta of pizza smakelijker maakt. Of net niet.
Poll
Vind jij spaghetti hawaï een goed idee of niet?
-
Ja, lekker! (29%)
-
Nee, ananas past hier écht niet in! (71%)
Lees ook
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Belgische chef Ben werkt 32 uur minder in Denemarken en verdient evenveel: “Belgische horeca kan hiervan leren”
-
PREMIUM
Zo maak je de lekkerste vol-au-vent volgens Piet Huysentruyt: “Voor de balletjes is dit soort gehakt de beste keuze”
Vol-au-vent is een klassieker in elke Vlaamse huiskamer en op restaurant, maar hoe maak je die thuis zelf goed klaar? Hoe zorg je ervoor dat je saus niet schift? En welke soorten vlees gebruik je best? HLN-chef Piet Huysentruyt deelt zijn essentiële tips en noemt de 3 meest gemaakte fouten, zodat jouw koninginnenhapje niet meer kan mislukken. “Als je zo’n kip gebruikt, krijg je taai vlees.” -
EU verspilt elk jaar drie miljoen ton kippenveren: zouden we ze misschien kunnen opeten?
Europeanen zijn dol op kippenvlees. Dat zien we aan de drie ton veren die er elk jaar overblijven door de productie van kippenvlees. Maar wat gebeurt er eigenlijk met deze veren? De meeste belanden wellicht op de afvalhoop, of worden verbrand, maar eigenlijk kunnen we zo ook opeten – en het is nog lekker ook. -
-
PREMIUMExclusief
Sandra Bekkari helpt je duurzaam kilo’s verliezen in 5 simpele stappen: “Strenge diëten helpen je metabolisme om zeep”
-
Neem nu deel aan de Gouden Giro en maak kans op de hoofdprijs van 5.000 euro dankzij HLN
Volgende week zaterdag gaat in Turijn de Ronde van Italië van start. In de eerste grote ronde van het seizoen strijden de renners om de felbegeerde roze trui. Met de Gouden Giro kan jij bewijzen dat je de strafste ploegleider bent en prachtige (geld)prijzen winnen dankzij HLN. Deelnemen is dus de boodschap! -
Spaargids.be
Hoeveel geld mag er op jouw spaarrekening staan vooraleer de fiscus passeert?
Op een eerste schijf van 1.020 euro spaarrente per belastingplichtige betaal je geen roerende voorheffing. Wat betekent dat concreet? Hoe zit het dan met een gezamenlijke rekening? En wat doe je best met de rest van je centen? Spaargids.be biedt antwoorden. -
PREMIUM
Studies tonen antidepressief effect van saffraan: hoe kan je het gebruiken om je beter in je vel te voelen?
-
PREMIUM2
In de jaren 60 was het gelatine, nu vooral puur: dit vertellen kookboeken over hoe we leven
-
PREMIUM
Moet je oude bieren écht weggieten zoals in ‘Alles mag weg’? Biersommelier legt uit welke bieren lang goed blijven
In ‘Alles moet weg’ op VTM2 hoor je de harten van vintage bierliefhebbers breken als geopperd wordt om Orval uit 2016 weg te gieten. Maar is dit bier zo lang na datum nog wel lekker? Hoelang kun je bier eigenlijk bewaren? En welke gaan langer mee dan je denkt? Van een simpele pils tot een tripel: HLN-biersommelier Sofie Vanrafelghem neemt elf bierstijlen onder de loep en tipt de beste bewaartijd: “Het is grote nonsens dat deze blonde bieren beter worden met de jaren.” -
Jobat
Hoeveel werknemers krijgen maaltijdcheques? En wie mag op een dertiende maand of smartphone van het werk rekenen?
De werkende Belg kan op steeds meer extraatjes rekenen: de voorbije vijf jaar is het gemiddeld aantal extralegale voordelen met 10 procent toegenomen. Om welke voordelen gaat het precies (en welke zijn aan een terugval bezig)? Welke rol spelen je functie, statuut, opleiding en de sector waarin je werkt? En wat met de verschillen tussen man en vrouw? Jobat.be zocht het uit. -
Daarom eet je die zak chips altijd in één keer leeg (ook als je dat niet van plan was)