Archiefbeeld: een Russische Iskander-K raket wordt gelanceerd tijdens een training van het Russische leger. Professor Tom Sauer over nucleaire dreigementen van Poetin.
Volledig scherm
PREMIUM
Archiefbeeld: een Russische Iskander-K raket wordt gelanceerd tijdens een training van het Russische leger. Professor Tom Sauer over nucleaire dreigementen van Poetin. © AFP/RV

INTERVIEW. Hoe zwaar weegt Poetins nucleair dreigement? “We moeten hopen dat Rusland niet verliest”

De nucleaire dreigementen van Russisch president Poetin stapelen zich op. Gisteren oefenden Russische troepen in Kaliningrad met Iskander-raketten waar een kernkop op kan gemonteerd worden. Hoe ernstig moeten we de nucleaire dreiging nemen? “We mogen dat niet minimaliseren. Belandt Rusland in het verliezende kamp, dan is de kans reëel dat Poetin een tactisch kernwapen afvuurt”, stelt professor Internationale Veiligheid (UAntwerpen) en expert wapenbeheersing Tom Sauer (52).

136 reacties

  • Ferdinand Nuyts

    2 jaar geleden
    In Rusland is geen oorlog, in Amerika ook niet...! Europa is een test terrein voor nieuwe wapens, Dit gaat nog vele jaren duren.
  • Thomas Buick

    2 jaar geleden
    Wat een mooiprater weer. Rusland mag dus niet verliezen omdat ze kernwapens hebben? Waarom geven we ze niet meteen gans Europa op een dienblaadje?
  • Michael Verschroeven

    2 jaar geleden
    Gewoon Kaliningrad hermetisch afsluiten. Een deadline instellen als de Russen tegen september niet uit Oekraïne zijn teruggetrokken, annexeert Polen het.
  • Mieke Ponet

    2 jaar geleden
    Dat wij al 77 jaar geen oorlog hebben is te danken aan de VS laat dat duidelijk zijn, want van de Russen moet men helemaal niets verwachten in tegendeel zelfs. Wat Rusland allemaal doet in Oekraïne is gewoon Burgermoord.
  • Stefan Leys

    2 jaar geleden
    Ik hoop dat Rusland verliest en heel blij dat ze wapens krijgen geleverd. Mag Oekraïne zegevieren en Rusland ten onder gaan voor hun gruweldaden. Wie iets anders beweert, heeft ongelijk. Oekraïne is de enige goede daad.