Kris Vanmarsenille bij een van de Oekraïners in het dorp op Linkeroever. © Joris Herregods

Statement Gazet van Antwerpen over spelling Kyiv warm onthaald in vluchtelingendorp Linkeroever: “Great news”

Dat Gazet van Antwerpen voortaan Kyiv schrijft (op zijn Oekraïens) en niet Kiev (op zijn Russisch) werd donderdagochtend warm onthaald in het Oekraïense vluchtelingendorp op de Antwerpse Linkeroever.

Het was opiniërend hoofdredacteur Kris Vanmarsenille zelf die, samen met journalist Greg Van Roosbroeck, een handvol kranten ging afgeven aan de Oekraïense vluchtelingen in het nooddorp. Greg Van Roosbroeck is zelf in Oekraïne geweest en onderhoudt veel contacten met Oekraïners daar en hier in Antwerpen.

Gazet van Antwerpen gebruikt voortaan Kyiv in plaats van Kiev als het gaat over de schrijfwijze van de Oekraïense hoofdstad, en volgt daarmee buitenlandse kranten als De Volkskrant, The Guardian en The New York Times.

De krant doet dat als statement tegen de brute inval van Rusland in Oekraïne, maar het gaat ook om het menselijke aspect. Te veel Oekraïners hebben ons de laatste maanden gevraagd om alsjeblief niet langer de Russische benaming te schrijven. “Het steekt elke keer om dat te zien staan”, klinkt het. En: “Dat voelt alsof we nog steeds een stad van Rusland zijn.”

In de krant van donderdag 5 mei stond haarfijn uitgelegd waarom ook wij van Kiev overstappen naar Kyiv. In het Nederlands én in het Oekraïens. Toen de inwoners van het vluchtelingendorp de Oekraïense vertaling gelezen hadden, volgde een duim en een kamerbrede glimlach. “Great news.” Ze zouden het tonen aan de kinderen zodra die terug waren van school. En aan de buren, zodra hun werkdag erop zat.

Er wordt nog volop gewerkt aan het nooddorp op Linkeroever. Vorige week zijn de eerste vier gezinnen toegekomen. Deze week zijn opnieuw vier gezinnen aan de beurt. Volgende week komen wellicht twaalf gezinnen aan. De capaciteit verhoogt wekelijks, zodat er in de maand juni ongeveer zeshonderd personen kunnen wonen.(red.)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Oorlog Rusland-Oekraïne