©  Photo News

Kim Clijsters Academy stopt ermee na financiële doorlichting: “Zware klap voor Kim en het hele team”

BREE -

De Kim Clijsters Academy staakt alle activiteiten vanaf 1 juli, omdat het na al die jaren nog altijd verlieslatend is. Wat de gevolgen zijn voor bijvoorbeeld Elise Mertens, Sofia Costoulas en de tennisclub De Boneput zal de komende weken duidelijk worden. “Ik vind het heel jammer dat de Academy niet is kunnen uitgroeien tot een groot succes”, reageert Kim Clijsters.

Johan Mulders

Het was de droom van Kim Clijsters om in haar eigen gemeente Bree een internationale trainingsschool uit te bouwen. In 2014 ging die droom in vervulling met de steun van Golazo-baas Bob Verbeeck, die nog steeds meerderheidsaandeelhouder is. Twee jaar geleden werd beslist om de samenwerking met directeur Carl Maes stop te zetten. Hij verhuisde naar een tennisacademie op Tenerife. Dat was al een eerste teken dat het niet goed ging met het sportcomplex in de Watertorenstraat in Bree. De touwtjes werden nadien in handen genomen door Ruben Clijsters, neef van Kim. Hij ziet zich nu verplicht om de stekker eruit te trekken.

“Dit was een zware beslissing, voor het hele team en zeker voor Kim, maar wel de enige optie die ons nog restte na een grondige financiële doorlichting”, verduidelijkt Ruben Clijsters in een persbericht. “We wisten op voorhand dat het een enorme uitdaging was om in een provinciestad als Bree een dergelijke internationale school uit te bouwen, en we hebben er ook alles aan gedaan om het te doen slagen”, gaat Ruben verder. “Maar na acht jaar moeten we toch vaststellen dat het ons niet gelukt is om dit initiatief tot een echt groot succes te laten uitgroeien. We hebben er altijd naar gestreefd om democratische prijzen aan te houden voor onze lokale spelers. We wilden het voor iedereen hier mogelijk maken om lessen te volgen via de Academy. Maar dan moeten er natuurlijk voldoende mensen aangetrokken worden. We zijn er echter niet in geslaagd om een grote groep buitenlandse spelers naar Bree te lokken, wat nodig was om dit verhaal rendabel te maken. Dit door vele factoren, maar het zal geen geheim zijn dat corona ons de laatste jaren ook niet heeft geholpen. Reizen mocht niet, de omstandigheden werden heel moeilijk. Een echte opleving na de pandemie is er niet gekomen. De Kim Clijsters Academy maakte bovendien al enkele jaren verlies. Dat is een situatie die je even kan volhouden, maar op een bepaald moment stopt dat ook. Hoe jammer ook, maar we willen ook onze partners en trainers duidelijkheid bieden.”

Na acht jaar moeten we toch vaststellen dat het ons niet gelukt is om dit initiatief tot een echt groot succes te laten uitgroeien

Manager Ruben Clijsters

Sofia Costoulas

Kim Clijsters reageerde intussen zelf in een bericht op Facebook. “Acht jaar lang hebben we fantastische momenten beleefd in de Academy. Ik heb zoveel mensen plezier zien maken op en naast de tennisbaan, ik heb er kinderen zien opgroeien en hun talenten zien ontwikkelen. Ik wil dan ook iedereen die betrokken was bij dit verhaal oprecht bedanken. Het was altijd mijn bedoeling om iets terug te geven aan de sport die me al die jaren zoveel heeft geboden. Ik vind het dan ook jammer dat dit initiatief uiteindelijk niet is kunnen uitgroeien tot een groot succes in mijn thuisstad. Ik wil nu de tijd nemen om alles juist af te handelen met alle betrokkenen en we zien dan wel wat nog volgt in de toekomst.”

Ik heb zoveel mensen plezier zien maken op en naast de tennisbaan, ik heb er kinderen zien opgroeien en hun talenten zien ontwikkelen

Kim Clijsters

Wat de precieze gevolgen zijn, is nog niet volledig duidelijk. Een goed jaar geleden maakte tennisster Sofia Costoulas de overstap naar Bree. “Ik ben zelf ook verrast door het bericht, maar ik maak mij geen zorgen”, zegt mama Patricia. “Wij hebben trouwens niets gemerkt van de problemen de voorbije maanden in de academie. Alles was perfect geregeld. Ruben heeft ons meteen persoonlijk op de hoogte gebracht. Hij heeft het afgelopen jaar voortreffelijk gezorgd voor Sofia en ik ben ervan overtuigd dat hij ook nu een oplossing zal vinden. Dit is vooral heel jammer voor Kim. Zij ziet haar droom uit elkaar spatten. Bree was natuurlijk niet de beste locatie voor een internationale tennisacademie en met corona was het voor ieder bedrijf moeilijk om het hoofd boven water te houden.”

Boneput blijft geopend

Alle activiteiten naast de tennisacademie zullen na 30 juni blijven doorgaan. “Wij waren ook niet op de hoogte van de beslissing”, zegt Werner Rijken, secretaris van De Boneput Tennis & Padelclub. “Op vraag van Carl Maes hebben wij onze clubnaam destijds aangepast naar Kim Clijsters Tennisclub, maar na zijn vertrek hebben we opnieuw gekozen voor De Boneput. Zo zijn we nog steeds door iedereen gekend. Wat de gevolgen zijn voor de club weten we nog niet. De academie nam bijvoorbeeld alle trainingen voor zijn rekening en wij organiseerden de toernooien en de interclub. Wij vormden slechts een heel klein onderdeeltje in het geheel. De club zelf bezit ook niets. De padelvelden werden aangelegd door Kim Clijsters. Wat gaat er gebeuren met al de trainers? Verschillende spelers zaten hier op internaat en gingen ook naar school in Bree. Nog veel vraagtekens, maar het complex blijft sowieso geopend.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer